Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Jelentős növekedés tapasztalható a csomagszállítás ürügyén érkező, valójában azonban a felhasználók személyes adatainak ellopására készített úgynevezett adathalász levelek terjedésével kapcsolatban - írja a NKI.

Az üzenetek első ránézésre is gyanút kelthetnek, a nyelvtani hibák és a hivatalostól eltérő nyelvezet - például tegező megszólítás - miatt. Felhívták a figyelmet ugyanakkor arra, hogy a káros weboldalak sok esetben rendkívül jól utánozzák a valódi felületek arculati elemeit, például logók, színek, tipográfiai jellemzők lemásolásával, azonban a weboldal címe ekkor is árulkodó lehet - írja az MTI.

A kibervédelmi intézet azt javasolja, soha ne kattintsanak az e-mailben érkező bejelentkezési, vagy személyes, illetve érzékeny adat megadását kérő üzenetekben szereplő hivatkozásokra, hanem minden esetben külön keressenek rá az adott cég, vagy szervezet hivatalos weboldalára, és ott bejelentkezve ellenőrizzék a kapott üzenet valóságtartalmát. Továbbá, ha valaki munkahelyi e-mail fiókjába érkezik gyanúsnak ítélt levél, jelölje meg spam üzenetként, valamint értesítse a szervezet információbiztonsági felelősét, rendszergazdáját.

Az is előfordulhat, hogy az adathalász üzenetek csatolmányt is tartalmaznak (például egy word dokumentumot, egy tömörített: .iso vagy .pdf kiterjesztésű fájlt). Ezeket nem szabad megnyitni, letölteni - figyelmeztetett az NKI.

Ha valaki adathalászatra utaló eseményt tapasztal, haladéktalanul értesítse az érintett szervezet információbiztonsági felelősét vagy rendszergazdáját, és jelentse be az NKI-hez a [email protected] incidensbejelentő e-mail címen - írta közleményében az NKI.