Több gyümölcsnél, például a narancsnál az árcímkén szerepel egy figyelmeztetés az egyik budapesti Aldiban, de erre más boltláncokban is van példa.

A figyelmeztetés egyrészt arról szól, hogy narancshéj nem alkalmas emberi fogyasztásra. Ez önmagában logikus, de mivel a narancshéjat bele lehet reszelni ételekbe, ezért nem lényegtelen ez a felhívás. Az árcímkéről kiderül, hogy pontosan milyen vegyületek vannak a gyümölcs héján. Az aldis narancsok esetében például több bizarr megnevezés szerepel, köztük a Tiabendazol.

A dolog lényege, hogy a különböző déligyümölcsök héját többek között a hosszabb eltarthatóság érdekében vegyszerekkel kezelik, így ezek elfogyasztása, illetve felhasználása - többek között süteményekbe - nem javasolt. A süteményekhez éppen ezért az ellenőrzött, bio termékeket érdemes felhasználni. A növényvédőszerek jelentős része a növények héján, felületén van, és onnan mosással, hámozással el is lehet távolítani nagy részüket. fontos azonban, hogy fogyasztás előtt ezért mindig mossuk meg alaposan a zöldséget, gyümölcsöt.

A magyar helyzet viszonylag kedvező vegyszerfronton. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) még 2015-ben készített egy átfogó narancstesztet. Abból a vizsgálatból kiderült, hogy a narancsok megfeleltek a minőségi előírásoknak, egyik mintán sem találtak a határértéket meghaladó vegyszereket, sőt, sok gyümölcsön egyáltalán nem is volt. A Nébih a vizsgálat után azt javasolta, hogy aki a növényvédőszer-mentes termék fogyasztását preferálja, az keresse a kezeletlen héjú vagy ökológiai termesztésből származó (bio) gyümölcsöket.

A kép forrása: Buksza/Napi.hu.