A római Dorna WSBK Organization S.r.l.-től 900 ezer euróért - mintegy 330 millió forintért - vásárolta meg 10 évre a FIM Superbike Világbajnokság magyar nagydíjának rendezési jogát a Kelet-Magyarországi Versenypálya Kft. - ismertette a felhívás nélkül odaítélt szerződést a Kelet-Magyarországi Versenypálya Kft. az uniós közbeszerzési közlönyben. A verseny nélküli szerződéskötés indoka az, hogy a szolgáltatást kizárólag egy meghatározott gazdasági szereplő képes teljesíteni.

A szerződéssel az ajánlatkérő jogosultságot szerez a FIM Superbike Világbajnokság magyar nagydíjának 2024-2033 közötti időszakban történő megszervezésére és az ehhez kapcsolódó bizonyos szolgáltatások igénybevételére.

A Superbike-világbajnokság a második legnépszerűbb bajnokság a MotoGP mellett. A más néven WorldSBK, SBK, World Superbike egy átalakított, de szériagyártású motoroknak szervezett versenysorozatban egy hétvégén két teljes hosszúságú futamot és egy superpole nevű 10 körös viadalt rendeznek. Mindhárom futam eredményeit összesítik a gyártói és egyéni vb-címért folytatott bajnokságban. 

A Napi.hu tavaly novemberben írt arról, hogy a Hajdúnánás külterületén kialakítandó hazai MotoGP versenypálya és sportkomplexum megépítésére 6 milliárd forintot hagyott jóvá a kormány a Gazdaság-újraindítási Alap terhére. A 6 milliárdos építési költségen túl a kormány jóváhagyta még a beruházáshoz kapcsolódó működési tevékenység költségeit is. Ezek a következők:

  • 2021-ben 110 951 507 forint,
  • 2022-ben 532 932 443 forint,
  • 2023-ban 500 484 393 forint,
  • 2024-ben 233 725 167 forint.

Tavaly augusztusban pedig arról adtunk hírt, hogy a Hajdúnánáson megépülő MotoGP-versenypálya és sportkomplexum beruházójává a Beruházási Ügynökséget jelölte ki a kormány, egyúttal visszavonta a debreceni székhelyű Kelet-Magyarországi Versenypálya Kft. beruházói jogosultságát. Az utóbbi cég tulajdonosa is a magyar állam. Tavaly februárban a spanyol Dorna Sports, S.L. 9 millió euróért (mintegy 3,2 milliárd forintért) adta oda a magyarországi FIM gyorsaságimotoros-világbajnokság 2023 és 2032 közötti rendezési jogát. A becsült ellenérték közel 39 millió euró - majdnem 14 milliárd forint - volt.

Tavaly áprilisban a Bord Építész Stúdió Kft. nyerte az első díjat a MotoGP-versenypálya és sportkomplexum tervezésére kiírt pályázaton, a pályadíj összege 10 millió forintot tett ki. Májusban pedig Tiba Istvánt, a Hajdúnánáson létrehozandó multifunkciós versenypálya megvalósításáért és a környezetében a multifunkciós versenypályához kapcsolódó fejlesztések koordinációjáért felelős miniszteri biztossá nevezte ki Palkovics László, innovációért és technológiáért felelős miniszter.