Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az emberek életében a pénz fontos szerepet tölt be, a pénzügyi döntések mögött pedig gyakran nemcsak racionális, hanem lélektani tényezők állnak.

A Financiológus rovat olvasói levelekre épül, és szándéka szerint olyan embereknek segít, akik széles értelemben véve valamilyen pénzügyi problémával néznek szembe.

A babaváró támogatással kapcsolatban több olvasónk is érdeklődött. Felvették a hitelt, de nem úgy alakult az életük, ahogyan tervezték. 

Olvasóink írták: 

Tisztelt Financiológus!

Két éve felvettük a babavárót, meg is született a kislányunk. Én május 3-án kijöttem Németországba dolgozni (német bejelentéssel). Ez esetben megszűnik a kamattámogatás?

Ádám

Tisztelt Financiológus!

Két gyermek édesapja vagyok. A feleségemmel úgy döntöttünk, hogy szeretnénk harmadik babát vállalni, ezért két éve igénybe vettük a babaváró hitelt. A 10 millió forintot befektettük egy második ingatlanba. Tehát a pénzt ha eladjuk az ingatlant vissza tudjuk fizetni egy összegben.

Miután felvettük a babaváró hitelt a feleségem teherbe esett, de sajnos a 10. héten megszakadt a terhesség. Az ezt követő orvosi vizsgálatokon kiderült, hogy nem lehetséges több baba vállalása egészségügyi problémák miatt. Még lombik program segítségével sem. Az lenne a kérdésem, hogy ebben az esetben is meg kell-e fizetni a kamatokat? Illteve mi ilyenkor a teendő? Segítségüket előre is köszönöm! 

István

Tisztelt Financilogus,

Feleségemmel felvettük a babaváró kölcsönt, de sajnos egészségügyi okokból (meddőség) nem lehet gyermekünk. Jól tudom, hogy ilyen esetben méltányossági kérelemmel élhetünk? Mi ennek a pontos menete? Nagyon köszönöm válaszát!

Attila

A Financiológus válasza:

Kedves Ádám!

Ha a gyermekvállalás teljesítésekor legalább egyikőjük rendelkezik magyarországi lakcímmel, 3 éves törlesztés szüneteltetés és azzal azonos időtartamú futamidő hosszabbítás kérhető, vagyis az a körülmény, hogy ön Németországban vállalt munkát, nem jár a kamattámogatás elveszítésével. Ez csak akkor történhet meg, ha megszűnik az ön és a felesége magyarországi lakcíme is, vagyis mindketten külföldre költöznek. 

Kedves Attila és István!

Nagyon sajnálom, ami önökkel történt, hogy hiába szeretnének, nem lehet gyerekük. A jogszabály szerint ha a gyermekvállalás önhibán kívül nem teljesül, például egészségügyi okok miatt, vagy azért, mert a házaspár egyik tagjának megváltozik a munkaképessége, például súlyosan megsérül, lerokkan, akkor a kamattámogatás megszűnése és/vagy visszafizetése alól az illetékes kormányhivatal méltányossági felmentést adhat.

Ehhez a kölcsön folyósításától számított 5 éven belül be kell nyújtani az erre vonatkozó kérelmet. A bank felé ezt a kérelem elbírálásáról szóló kormányhivatali határozattal kell igazolni, és ebben az esetben nem veszítik el a kamattámogatást. 

Ha egészségügyi okok miatt nem javasolják a gyerekvállalást a szülők számára, akkor természetesen nem kell gyereket vállalni. A jogszabály szerint az egészségügyi szolgáltatótól, vagyis jelen esetben a feleség nőgyógyászától, vagy a kezeléseket végző egyéb egészségügyi intézményektől kell beszerezni azokat a dokumentumokat, amelyek igazolják, hogy egészségügyi okokból nem lehet gyermekük.

Igazolásra lehet szükség arról, hogy részt vettek reprodukciós eljárásokban, amelyek nem sikerültek, vagy arról, hogy a gyermekvállalását azért nem tudták teljesíteni, mert velük szemben a reprodukciós eljárás megkezdése előtt, vagy a reprodukciós eljárás közben azt kizáró egészségügyi ok merült fel. Praktikusan három ilyen eset lehetséges. Az egyik az, ha kiderül, a szülők olyan genetikai vagy más betegséggel rendelkeznek, amely alapján a gyermek valószínűleg nem lesz egészséges. A másik az, ha a terhesség az anya életét veszélyeztetné. A harmadik pedig az, ha a férj spermiogrammja nem alapján egyik reprodukciós eljárásra sem alkalmas. 

Ezekkel az egészségügyi papírokkal kell a kormányhivatalt felkeresni, ott bírálják el a méltányossági kérelmet, és adnak felmentést a kamattámogatás visszafizetése, illetve megvonása alól. 

Ha Önnek is bármilyen pénzügyi kérdése, problémája akad, írjon nekünk bizalommal a [email protected] címre!