Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A gazdasági nehézségek munkaerőpiacra gyakorolt hatásai csak fokozatosan, késleltetve mutatkoznak. Az infláció elszabadulása nyomán augusztusban fordulóponthoz ért a munkaerőpiac: a 15 százalék fölé kúszó infláció immár teljesen semlegesíti a bérnövekedés ütemét, a következő hónapokban pedig a reálbérek csökkenése is valószínűsíthető.

Nagyobb fizetést kér minden második dolgozó

Az infláció hatásait a munkavállalók is érzékelik, ez is közrejátszik abban, hogy a válaszadók 49 százaléka elégedetlen jelenlegi bérszintjével. A fizetésükkel elégedetlenek 28 százaléka megelégedne 20 százalékon belüli béremeléssel, további 34 százalék 20-30 százalék közötti plusz jövedelmet tartanának megfelelő mértékűnek - derül ki a Trenkwalder friss felméréséből.

A fizetéssel való elégedettség nincsen szoros összefüggésben azzal, hogy a dolgozó kapott-e már évközi béremelést: az elégedetlenek 44 százalékának év közben is növekedett a fizetése.

Az összes válaszadó 8 százaléka már 10 százalékkal magasabb fizetésért is munkahelyet váltana, 30 százalékkal kedvezőbb alternatív állásajánlatért már 68 százaléknyian hagynák ott jelenlegi állásukat.

A felmérés is megerősíti azt a megállapítást, hogy a munkaerőpiac lassabban fordul recesszióba, mint a gazdaság egésze – állapította meg Nógrádi József, a Trenkwalder kereskedelmi igazgatója.

A válaszadók 62 százaléka számít arra, hogy romlik az anyagi biztonsága a következő hónapokban, ugyanakkor 55 százalékuk most sem érzi nehezebbnek a szakmájában történő elhelyezkedést, mint egy éve. Hasonló arányú bónuszra, jutalomra pedig 50 százalékuk idén ugyanúgy számít, mint tavaly.

Lassan, de közeleg a valóság

A gazdasági realitások ugyanakkor már átlépték a háztartások küszöbét, így egyre jobban kitapinthatók kompromisszumok is a munkavállalói elvárásokban:

  • az inflációt lekövető bérnövekedésnél a munkavállalók 67 százaléka már fontosabbnak tartja a munkahelyének biztonságát,
  • bár 58 százaléknyian nyilatkoztak úgy, hogy ha jövőre nem emelkednek a juttatásai, akkor biztosan felmondanának a munkahelyeiken, a munkáltatók szempontjából reményt keltő fejlemény lehet, hogy az összes válaszadó 61 százaléka átmenetileg megelégszik azzal, hogy amennyiben a munkáltatója nehezebb helyzetben működik, 1-2 éves átmeneti időre fizetésemelésének egy részét nem anyagi juttatásként (például home office lehetősége, képzés, utazási költség) kapja.