A KSH legfrissebb adata szerint a harmadik negyedévben új csúcsokat döntöget az üres álláshelyek száma. A vállalati szektorban csaknem 53 600 betöltetlen pozíció volt, ami 30 százalékkal meghaladja az előző év azonos időszakában mért szintet, a teljes nemzetgazdaságban pedig több mint 70 ezer állás állt üresen idén július és szeptember között.

"A megfelelő szaktudású alkalmazottak megtalálása talán soha nem volt ilyen fontos és nehéz a vállalkozások számára. Ezt mutatja a K&H kkv bizalmi index kutatásunk legutóbbi eredménye, amely szerint az elmúlt egy évben a vállalkozások kétharmada (67 százaléka) találkozott a munkaerőhiányra visszavezethető nehézséggel. Továbbá a vállalkozások megítélése szerint nem a tőke- vagy kereslethiány, hanem a munkaerő- és szakemberhiány okozza a legnagyobb gondot a cégek számára. A munkaerőpiac fontossága tehát egyre inkább felértékelődik" - mondta el Kovács Viktor Zoltán, a K&H kkv marketing főosztály vezetője.

Munkaerőt keresnek

Tavaly év elejéhez képest közel dupla annyi (36 százalék) cég tervez munkaerőfelvételt, minden tizedik kkv pedig 4-nél több fő alkalmazásában gondolkodik - mondta el a szakértő. Nem mindegy azonban, ki milyen szektorban keres állást. Míg a mezőgazdaságban és a kereskedelemben minden negyedik (26, illetve 27 százalék), addig az iparban minden második cég tervez létszámbővítést.

Csúcson a béremelési szándék

Úgy tűnik, a cégek a munkabérrel is igyekeznek megtartani vagy éppen megnyerni a munkavállalókat, tavaly év elejéhez képest ugyanis jelentősen megugrott a fizetésemelésben gondolkodó cégek aránya. "Idén a kkv-k 75 százaléka készül béremelésre, ami terveik szerint átlagosan 9,5 százalékos lesz. Mindkét adat az index történetében az eddigi legmagasabb érték, és azt mutatja, hogy a kkv-k már érdemben reagáltak a kormányzat minimálbér emelési szándékára" - mondta Kovács Viktor Zoltán.

A fizetésemelési szándék a cég méretétől és tevékenységi körétől függetlenül egyaránt magas, de a mezőgazdaságban (88 százalék) és a középvállalkozásoknál (86 százalék) dolgozók számíthatnak legtöbben magasabb jövedelemre 2018-ban - olvasható a cég közleményében.

A kép forrása: Shutterstock.