A Budapesti Közművek keretében önálló szakmai tevékenységet folytató FKF Köztisztasági Divízió munkatársai folyamatosan vizsgálják a közterület-fenntartás szempontjából lényeges változásokat Budapesten. A szakemberek elemzik az urbanizációs folyamatokat, a tömegközlekedésben és a közterület-használatban zajló változásokat – és ezeket a trendeket is figyelembe veszik a közterület-fenntartás sokrétű feladatainak tervezésekor.

A koronavírussal kapcsolatos korlátozások megszűnése után a turizmus élénkülése, az irodai jelenlét, az újraéledő szabadidős tevékenységek és a nagy tömeg-, és sportrendezvények eredményeként olyan helyszínekre is nagy létszámban fokozatosan visszatérnek a budapestiek, amelyek jó ideje nem, vagy kevésbé voltak kihasználva. Egyes helyszíneken új, rendkívüli hulladéktermeléssel járó közterület-használati szokások is megjelentek.

Új közterületi kukát tesznek ki

Az utóbbi hónapokban a társaság részletes szakmai elemzést végzett arról, hogy mely közterületi részekre indokolt új hulladéktároló edények kihelyezése.

Az elemzések, egyeztetések és a lakosságtól érkezett észrevételek alapján a Budapesti Közművek 41 fővárosi helyszínre 150 darab új közterületi kukát helyez ki július 1-jétől folyamatosan. A hulladék rendszeres begyűjtését és az edények karbantartását, tisztítását a BKM saját munkavállalói végzik, a társaság saját eszközparkjával.

A helyszínek listája itt megtekinthető.  oldalon.

Figyelik a szemetet

A BKM a nyári hónapokban is folyamatosan figyeli a július 1-től kihelyezett közterületi kukák kihasználtságát.


A hat szolgáltatási tevékenységet (hulladékgazdálkodás, kertészet, kéményseprés, köztisztaság, távfűtés, temetkezés) ellátó öt fővárosi cég (BTI, FKF, Főkert, Főkétüsz, Főtáv) a hatékonyságnövelés és a fenntartható működés céljával egyesült 2021-ben. Az összeolvadás a városüzemeltetésben széleskörben elterjedt Stadtwerke-modell szerint valósult meg. Míg a korábbi jogelőd társaságok 2020-as eredménye 5,1 milliárd forint összesített veszteség volt, a BKM 1,8 milliárd forintps mérleg szerinti adózás utáni eredménnyel zárta a 2021-es évet, ami az egyesülésből származó, összevont üzemeltetés során jelentkező szinergiáknak köszönhető.