A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) - a fogyasztói károk megelőzése érdekében - vizsgálatának lezárultáig ideiglenesen megtiltotta a BrightWhite otthoni fogfehérítő rendszer népszerűsítését, valamint helyreigazítást rendelt el a terméket reklámozó influenszerek közösségi oldalain - írja a hatóság keddig közleményében.

Az ügyben ez egy újabb fejezet, miután a versenyhivatal 2020 végén indított vizsgálatot a BrightWhite otthoni fogfehérítő termékcsalád forgalmazóival szemben, mert reklámgyakorlatuk vélhetően több szempontból is megtéveszti a fogyasztókat. A termékeket a Nemzeti Népegészségügyi Központ forgalomból kitiltottként tartja nyilván, mivel a termék dokumentációja hiányos, így nem zárható ki, hogy az európai ágazati normák által tiltott anyagot tartalmaz. A fogfehérítő ezért a versenyhatóság gyanúja szerint jogszerűen nem népszerűsíthető.

Mégis megtörtént ez: influenszerek buzdították követőtáborukat az eszközök beszerzésére, miközben a termék reklámozása hónapok óta jogerős közegészségügyi hatósági eltiltás alá esik. A közösségi médiás kétlábonjáró reklámfelületeket helyreigazítás közlésére kötelezték.