Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Jelentős toborzási hullám söpört végig a hazai munkaerőpiacon a harmadik negyedévben, a cégek intenzív munkaerőfelvételbe kezdtek, a nyár folyamán minden eddiginél több állást hirdettek meg. A hazai munkaerőpiac már a nyár elején újjáéledt, szeptemberre egyenesen szárnyalt - közölte a Profession.hu.

Az állásportál adatbázisa ugyanis 86 százalékos hirdetésszám növekedést regisztrált az előző év azonos időszakához képest.

A legdinamikusabb növekedés Zala megyében mérhető, amit Vas és Veszprém követ. Csökkenés az ország egyetlen megyéjében sem tapasztalható: a kevesebb hirdetést feladó Tolna, Borsod-Abaúj-Zemplén és Nógrád megye is 40-50 százalékkal meghaladta az előző évi eredményeket.

Magyarország különböző pontjain eltérő mértékben növekedett a munkaerőt kereső hirdetések volumene. Borsod megyében már az év felénél látványosan megindult a banki kategória, ami szeptember végére tovább emelkedett, hasonlóan a vendéglátáshoz. 

Komárom-Esztergomban az oktatás, az IT programozás és fejlesztés, valamint a marketing-média-PR a három vezető terület, amelyek a legnagyobb részben hozzájárulnak a megye 80 százalékos teljes növekedéshez.

Hasonlóan alakul az új munkaerő iránti igény Veszprém megyében, ahol az IT programozás, fejlesztés és a kommunikációs területek mellett megjelenik a HR és munkaügy a tavalyi évhez képest legaktívabban toborzó kategóriák között. Ezzel szemben Győr-Moson-Sopron térségében a feladott hirdetések a vendéglátás és a fizikai munka kategóriákban szaporodtak meg a leginkább - írja a Profession.

Tovább erősödik a vendéglátóipar toborzási hulláma

Jelenleg a legtöbb pályázatot begyűjtő terület a szakmunka, amelyet az adminisztráció, asszisztens, irodai munka követ. Ugyanakkor a jelentkezési tendenciákat vizsgálva továbbra is a vendéglátásás, hotel és idegenforgalom hirdetéseinek népszerűsége növekszik a legdinamikusabban: 6 százalékkal több pályázat érkezett ebbe a szekcióba, mint egy éve. A jelentkezések száma 2020 azonos időszakához viszonyítva a bank, biztosítás, bróker, valamint az oktatás, kutatás, tudomány és a fizikai, segéd, betanított munka esetében marad el leginkább.