A felügyelet által működtetett Pénzügyi Békéltető Testület (PBT) július 1-jétől 25 fővel kezdi meg munkáját.

Balogh László, a PSZÁF alelnöke a főhatóság szerdai sajtótájékoztatóján bejelentette: a Fogyasztóvédők Magyarországi Egyesülete (FME) által létrehozott konzorcium nyerte a PSZÁF által, a civil fogyasztóvédelmi országos hálózat működtetésére kiírt pályázatot.

A felügyelet a bírságbevételekből támogatja az irodák munkáját, az FME pedig vállalta, hogy a rendelkezésre álló 30 millió forintból nyolc nagyvárosban egy éven keresztül tanácsadó irodákat üzemeltet, amelyekben felvilágosítást adnak majd a pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatban.

Balogh László hozzátette: az irodákban szakképzett jogászok, közgazdászok dolgoznak majd, az irodák heti 20 órát lesznek nyitva, emellett pedig internetes tanácsadói fórumot is létrehoznak. Elmondta: az esetleges jogsértésékkel kapcsolatos információkat eljuttatják a felügyelethez. A fogyasztók ingyenesen kapnak felvilágosítást a pénzügyekkel kapcsolatos kérdéseikről - hívta fel a figyelmet.

Nadrai Géza, a PBT elnöke szólt arról, hogy az általa vezetett, július 1-től működő testület az ügyfelek és a pénzügyi szervezetek közötti szerződésből eredő jogviták rendezésének fóruma lesz, hét három fős tanáccsal működik majd. Felhívta a figyelmet arra, hogy a PBT július 1-től fogad majd be kérelmeket, az addig megindult eljárások a mai békéltető testületekhez érkeznek majd.

Kitért arra, hogy a működést érintő eljárási szabályok nem változtak, azzal a kivétellel, hogy júliustól nem kell az eljáró tagokat kiválasztani, illetve az együttműködési kötelezettség kikényszeríthető lesz.

A PBT hatásköre a pénzügyi szervezetekre és a saját ügyben eljáró természetes személyekre, a fogyasztókra, a pénzügyi szervezetek által nyújtott szolgáltatásokra, a szerződésekre, illetve a teljesítéssel kapcsolatos vitás ügyekre terjed ki - húzta alá Nadrai Géza.

Közölte: a PBT egyezségre törekszik majd a felek között, mediátori tevékenységet végez majd, és akkor indíthat eljárást, ha nincs folyamatban közvetítői, polgári peres eljárás az adott ügyben, és az adott intézmény már elutasította a panaszt.

Az ügyintézés ingyenes lesz és gyors - tette hozzá, azzal, hogy 90 nap alatt kell döntést hozniuk, ez adott esetben 30 nappal hosszabbítható meg. Kiemelte, hogy az eljárásért a kötelező határozat esetén kell csak fizetni; a vesztes félnek a másik fél igazolt költségeit kell állnia.

Nadrai Géza kitért arra is, hogy ha a határozatukat nem tartják be, akkor a döntést bírósági végrehajtási záradékkal lehet ellátni. Aláhúzta: az eszközök között szerepel az is, hogy a nem együttműködő szervezet nevét nyilvánosságra hozhatják, a PBT fogyasztóvédelmi intézkedéseket is hozhat, felszólítást tehet, bírságot is kiszabhat; utóbbi összege 15 ezer forint és 100 millió forint között lehet.

Szász Károly, a PSZÁF elnöke hozzátette: 2010-ben több mint 200 ezer volt a pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos ügyfélpanaszok száma, ebből a felügyelethez közvetlenül 50 ezer ékezett.

A felügyeletről szóló, idén január 1-jén hatályba lépett törvény hatalmazta fel a PSZÁF-ot a Pénzügyi Békéltető Testület létrehozására.