A földgáz drágulásával párhuzamosan régen látott árfolyamralit hozott az ősz eleje a Molnál, a magyar olajtársaság részvényei az elmúlt két és fél héten csaknem 15 százalékot emelkedtek, amivel másfél éves magaslatra kúszott fel a kurzus - írja a Világgazdaság. Enyhe pozitív hatása van a megugró gázáraknak a Mol tevékenységére, de ez messze nem olyan mértékű, mint ahogy a piac gondolja – mondja Pletser Tamás, az Erste Befektetési Zrt. olaj- és gázipari elemzője.

A gáz midstream szegmensben nincs különösebb hatása az áremelkedésnek, ez ugyanis alapvetően logisztikai üzlet, ahol a leszállított áru mennyisége után kap pénzt a társaság. A finomításnál viszont – ahol a földgáz meghatározó input – egyértelműen negatív hatást vált ki az áremelkedés, Pletser Tamás becslése szerint hordónként legalább egy-másfél dollárral csökkenti a Mol downstream árréseit.

Ahol a gázárrali pozitívan csapódik le, az a kutatás-termelés, mivel a Mol az olaj mellett számottevő mennyiségű földgázt is termel. A teljes szénhidrogén-kihozatal 35-40 százalékát ez adja évente. A társaság belföldi lelőhelyeiről származik a termelés mintegy fele, de jelentős bázis Horvátország is, ezenkívül Pakisztánban vannak kisebb, az Északi-tengeren pedig elenyésző készletei.

Ugyanakkor az áremelkedést még az upstream szegmensben is csupán korlátozottan tudja érvényesíteni az olajvállalat. A hazai termelés 60 százalékát piaci, 40 százalékát pedig rögzített áron adja az államnak, míg Pakisztánban teljes egészében fix árakkal dolgozik. Horvátországban az előre meghatározott díjszabást évente frissítik a piaci árakkal.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!