Szerda délelőtt 13:30-kor a holland gáztőzsdén már 7,5 százalékos mínuszban voltak a gázárak az októberi szállításokra. A fronthavi gázszerződések 245,1 eurós megawattóránkénti szinten álltak, ami 25 százalékos esést jelent az augusztus 23-i csúcsértékhez képest, de még hétfő délelőtt is 332,965 euró volt egy megawattóra – derül ki az ICE TTF adataiból.

A szerdai napközbeni relatív áresés még jelentősebb – nagyjából 13,5 százalékos – mivel reggel 8 óra után 283,995 eurón állt a kurzus. Akkor a drágulást az indította el, hogy a Gazprom PJSC amellett, hogy bejelentette, hogy három napon át nem szállít földgázt az Északi Áramlat gázvezetéken keresztül karbantartásra hivatkozva, azt is közölte, hogy beszünteti a gáztranzitot Franciaországba az Engie energiakereskedőnek, mert vita támadt a szerződésekben vállalt orosz teljesítések kapcsán.

A hét elején már látszott, hogy a szeptemberi gázszerződések árai is esnek: akkor közel 20 százalékkal váltak olcsóbbá a szabadpiaci gázárak. Mindez annak volt köszönhető, hogy Németország tárolói október helyett már szeptemberben megtelhetnek, Franciaországban is két hét múlva tele lesznek a tárolók. 

Van, ami leüti az árakat

De az is bizalomra adott okot, hogy Emmanuel Macron francia elnök Abdel-Madzsid Tebbún algériai államfővel megállapodott arról, hogy az észak-afrikai ország 50 százalékkal növelheti az Európába irányuló gázexportját.

Továbbá Ausztráliából és Ománból is extraszállítmányok futnak be Európába: a két ország patchwork-LNG-készleteket küld. Lényegében az északkelet-ázsiai vevőknek történő részleges szállítások után megmaradt LNG-t keverik össze más országok cseppfolyósított gázával a tengeren. A Bloomberg adatai szerint a felesleges LNG-t egyetlen hajóra rakják át az óceánon, hogy egy új hibrid rakományt alkossanak, amelyet aztán Európának vagy egy másik ázsiai vevőnek adhatnak el.

A Vortexa energetikai hírszerző cég szerint júliusban Malajzia partjainál azonosították a hajóról hajóra történő átrakást, ami kilenc hónapja az első példa erre a gyakorlatra. A gyakorlatot ritkán alkalmazzák az LNG-piacon, ellentétben az olajágazattal, ahol a különböző típusú nyersolajok keverése meglehetősen gyakori. A különböző eredetű gázok keverése veszélyes nyomás kialakulásához vezethet a tartályokban, ha nem megfelelően kezelik őket, ami kockázatos művelet.

A helyzet nem rózsás a gázpiacon

Az ellátási helyzet azonban továbbra is törékeny az Ázsiával a cseppfolyósított földgázszállítmányokért folytatott versenyben, amely segített Európának betölteni az Oroszország által hagyott űrt. Egy másik jelentős szállító, Norvégia, szezonális karbantartási munkálatok közepette korlátozta gázexportját, és a következő hónapban további javításokat kell végrehajtani a gázinfrastruktúrán. 

Az Európai Unió vezetőire egyre nagyobb nyomás nehezedik, hogy cselekedjenek, annak ellenére, hogy a blokk a tervezettnél két hónappal korábban teljesítette a gáztárolók feltöltésére kitűzött célt, mivel az energiaszerződésekkel az egész kontinensen emelkedett árfolyamon kereskednek. Az uniós beavatkozás – írja a Bloomberg – azonban részleteit még nem dolgozták ki, az energiaügyi miniszterek szeptember 9-i rendkívüli ülésükön vitatják meg a lehetőségeket.

Az elképzelés lényege, hogy rövid távon az Európai Bizottság korlátozza az árakat, hosszabb távon pedig a gázárak és a villamos energia közötti kapcsolat megszüntetésével megváltoztatnák az energia árképzését. A tisztviselők sietve dolgoznak a terv kidolgozásán, amelynek része az energetikai cégek haszonkulcsának korlátozása is.

A magyar rezsicsökkentést meghatározó árak is lefelé mozdultak

A magyar kormány július közepén jelentette be, hogy részlegesen kivezetik a rezsicsökkentést: az átlagfogyasztási jár kedvezményes támogatott ár, afelett viszont lakossági piaci árat határoznak meg. Mint az a részletszabályokból kiderült, ezt a CEEGEX közép-kelet-európai gáztőzsdei árak alapján időről időre felülvizsgálják majd. 

Szerda 12:30-kor a CEEGEX referenciaárai lefelé mozdultak el, 255 euró megawattórán állnak, miközben most kötnek szerződést a legnagyobb szabadmennyiségekre augusztus 3. óta, közel 67 300 megawattórára. 

A napi árak hétfőn már esésnek indultak, akkor 1 százalék feletti volt a csökkentés, de kedden már 11,33 százalékkal volt az ár. A szerdai súlyozott ár nagyjából egybeesik a holland referenciaszinttel, 264,79 euró/megawattóra.

Mindez jó hír a fogyasztóknak, mert augusztus eleje és múlt péntek között közel 33 százalékos volt a drágulás: a hónap elején még 196,17 volt a súlyozott átlagár, míg 197,3 a refernciaár egy megawattóra gázért. Vagyis ha messze is van a rezsicsökkentés kivezetésekor mért szinttől, de már inkább lefelé indult a kurzus, ami a felülvizsgálat során lefaraghat az áremelkedésből a lakossági piaci áraknál.