Pénteken délig 10,5 százalékkal estek a fronthavi szerződésárak a hollandgáztőzsdén. Az ICE TTF adatai szerint megawattóránként 192 eurónál is alacsonyabban álltak a kurzusok, ami jelentős esést mutat ahhoz képest, hogy reggel hétkor még 210 euró körül járt az árfolyam.

Csütörtökön kora délutánig, folytatva a kedd óta tartó trendet drágulás volt a gázpiacokon. Szerdán 217,88 euró volt az átlagár, csütörtökön napközben pedig 220 euró felett is volt az árfolyam, majd nap végére esett be 214,28-ra a szint. 

Most viszont a novemberi és a decemberi szerződések árfolyama is lefelé tart: előbbi 8,6 százalékot esett, utóbbi 8,16 százalékot. Mindez azt jelenti hogy az első két igazán hideg hónapra 205,215 euró és 207,815 a jelenlegi kurzus.

Összességében biztató kép alakul ki a fűtési szezonra: noha a piaci szereplők és az Európai Unió is azzal számol, hogy Oroszország és a Gazprom teljesen leállítja a gázszállításokat a Németországot ellátó Északi Áramlat gázvezetéken, egyelőre megfelelő alternatív források vannak. Természetesen az előző évhez képest – amikor az orosz állami gázvállalat már mesterségesen felnyomta a gázárakat, még jóval az ukrajnai háború előtt – a kurzusok magasabbak. Azonban a tavaly év végi 130 euró körüli rekordszinteken tervezték meg a kereskedők az idei gázévet, az augusztusi rekord 350 eurós árfolyamhoz képest most 33 százalékkal vannak lejjebb a gázárak.

A rezsicsökkentés utáni ár még nagyon magas

A rezsicsökkentés korlátozása után, az átlagfogyasztásig érvényes támogatott ár feletti szintet, vagyis a lakossági piaci árat most a piaci viszonyok határozzák meg. A kormány ígérete szerint ezt negyedéves időszakonként vizsgálják felül a CEEGEX kelet-európai gáztőzsde árfolyamai alapján. Itt viszont még áremelkedés látszik: míg kedden a megawattóránkénti referencia ár csak 186,68 eurón állt, addig szerdán 2,32, csütörtökre 9,95 százalékos volt a drágulás. A pénteki gáznapra érvényes referencia ár 216,74 eurón állt, a súlyozott ár pedig 217,19 euró volt.

A szint még mindig jóval magasabb, mint a teljes rezsicsökkentési időszak végét jelző augusztus 1-én voltak a CEEGEX árai. A múlt hónap elején még 196,17 volt a súlyozott átlagár, míg 197,3 a refernciaár egy megawattóra gázért. A mostani kurzus 9,5 százalékkal magasabb, mint volt akkor, ez pedig áremelést vetít előre.

Európa utat keres a gázválságból

Az Európai Bizottság ezen a héten számos intézkedést javasolt annak érdekében, hogy csökkentse a fogyasztókra nehezedő elképesztő energiaárak hatását. A tervben szerepel 140 milliárd euró (kivonása az energiavállalatok nyereségéből, valamint az energiafogyasztási csúcskereslet kötelező korlátozása és a likviditás növelése. Brüsszel a gázkereskedők sarcából befolyt plusz pénzt a családok és vállalkozások közvetlen támogatására fordítaná. A változtatásokat a tagállamoknak is alá kell írniuk, és a tárgyalások, amelyek ebben a hónapban folytatódnak, nem lesznek egyszerűek. 

„Úgy tűnik, hogy a piac most kiváró magatartást tanúsít” – mondta Ole Hansen, a Saxo Bank A/S árupiaci stratégiáért felelős vezetője a Bloombergnek. „A földgázzal 200 euró közelében kereskednek, ami elég magas ahhoz, hogy biztosítsa a kereslet további lassulását” – tette hozzá a szakértő.

Eközben a válság továbbra is átgyűrűzik az európai gazdaságba. Németország előrehaladott tárgyalásokat folytat az Uniper SE és két másik nagy gázimportőr átvételéről és államosításáról, ami történelmi lépés lenne az energiapiac összeomlásának elkerülése érdekében. De az államnak lehetőséget ad a gázárak erőteljesebb szabályozására is.

Lengyelország áramárplafont jelentett be, Franciaország 10 százalékkal kívánja visszafogni az energiakeresletet, Spanyolország pedig támogatja a kontinens hagyományos gáz referenciaértékének felváltását. Az Egyesült Királyság az energiatermelőkkel találkozik, hogy korlátozza az alacsony szén-dioxid-kibocsátású energia nagykereskedelmi árát. 

Tájékoztatás

A cikk „Az új intézményrendszerek kihívásai és az előttünk álló változások az európai integrációban” című projektünk részeként jelent meg az Európai Unió társfinanszírozásával. A kifejtett nézetek és vélemények azonban kizárólag a szerző(k) sajátjai és nem feltétlenül tükrözik az Európai Unió vagy az Európai Bizottság véleményét. Sem a sem az Európai Unió, sem a támogatást nyújtó szervezet nem tehető felelőssé értük.