Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Oroszország adja az európai gázellátás mintegy 40 százalékát, de a Nyugat egyre sürgetőbben próbál leválni az orosz energiahordozókról, amióta az ország február 24-én megkezdte az általa "különleges katonai műveletnek" nevezett ukrajnai invázióját. Közben Vlagyimir Putyin elnök is hozott egy önsorsrontó döntést: a barátságtalan országoktól (ezek lényegében az EU-s országok, az Egyesült Államok és szövetségeseik) a gázszállítmányokért rubelben kell fizetniük, de a legtöbb állam erre nem hajlandó, az Európai Bizottság szerint pedig sértené a szankciókat egy ilyen tranzakció. Az orosz gázexport kilátásait ezek a tényezők mind rontják az elemzők szerint.

Szergej Kapitonov, a moszkvai Szkolkovói Gazdálkodási Iskola Energiaközpontjának munkatársa szerint a Gazprom Európába irányuló szállítása idén 40-45 milliárd köbméterrel csökkenhet a 2021-es mintegy 150 milliárd köbméterről – írja a Reuters.

Sindre Knutsson, a Rystad Energy gázpiaccal foglalkozó elemzője szerint a vezetéken érkező gázszállítmányok még tovább csökkenhetnek, "a vevők azon törekvése miatt, hogy kevésbé függjenek Oroszországtól, vagy azért, mert Oroszország visszatartja a mennyiségeket, például azért, mert nem ért egyet azzal, hogy a gázt melyik pénznemben kell kifizetni". Azt sem zárta ki, hogy az Ukrajnán keresztül történő áramlás leáll, ha a konfliktus miatt veszélybe kerül a biztonságos működés. 

A Gazprom nem hozta nyilvánosságra az Európába irányuló gázexporttal kapcsolatos várakozásait. 

Oroszország Németország első számú szállítója, a gáz alig egyharmadát szállítja, míg Olaszország az importált gáz mintegy 40%-át, Ausztria pedig a földgáz 80%-át kapja az országtól. Mind három ország már jelezte, hogy nem fizet rubelben a szállítmányokért, még úgy sem, hogy eurót utal a Gazprombanknak, amely aztán rubelben számol el a gázkereskedővel Oroszországban.

Eddig csak Magyarország járult hozzá a rubelért cserébe történő gázátadáshoz, de a budapesti kormány is az orosz Gazprombankon keresztül fizetne devizában. Az Európai Bizottság múlt heti belső feljegyzése szerint az orosz gáz rubelben történő kifizetése az európai uniós vevők részéről megszegné az EU Moszkvával szembeni szankciós rendszerét.

Alekszej Gromov, az Institute for Energy and Finance Foundation munkatársa szerint az orosz vezetékes gázt részben kiszoríthatja az Egyesült Államokból és az orosz Novatek cégtől származó, tengeri úton szállított cseppfolyósított földgáz, amelyért nem kell rubelben fizetnie az ügyfeleknek. Gromov szerint az Európai Unióba irányuló orosz vezetékes gázexport idén 105 milliárd köbméterre eshet vissza, vagyis nagyjából a harmadával eshet vissza a tranzitmennyiség.