A kormány 2011 novemberében változtatta meg a kamarai törvényt, melynek értelmében a gazdálkodó szervezeteknek 2012 januárjától kezdve minden évben március 31-ig kell megfizetniük az úgynevezett kamarai hozzájárulást, melynek összege 5 ezer forint. (A módosítás nem érinti az agráriumot, vagyis a fő tevékenységként mezőgazdasági tevékenységet folytató vállalkozásokra, a mezőgazdasági termelőkre és az agrárkamarákra nem terjed ki a hatálya.) Fontos tudnivaló, hogy a kamarai tagság továbbra is önkéntes marad, így a regisztrált vállalkozások nyilvántartásba vételükkel nem válnak kamarai taggá, ugyanakkor a befizetett összeg levonható az önkéntes tagok tagdíjából.

A pénz befizetésének több módja is van, így minden kamaránál lehet banki átutalással, vagy az ügyfélszolgálaton keresztül készpénzzel fizetni, sőt, Budapesten akár sárga csekk is igényelhető. Azok a cégek sem maradnak ki a fizetési kötelezettség alól, akik március végi határidő után alakulnak, a szabályozás ugyanis kimondja, hogy a bejegyzésüket követő 5. napon belül kötelesek a székhely szerinti területi kereskedelmi és iparkamaránál a nyilvántartásba vételüket kezdeményezni és a kamarai hozzájárulás összegét megfizetni.

Az összeget - bár nem kevesen vannak, akik úgy vélik, érdemi ellenszolgáltatás nélküli sarcról van szó - érdemes időben befizetni, ugyanis ez köztartozásnak minősül, így a Nemzeti Adó és Vámhivatal (NAV) behajthatja a díjat. A végrehajtásnak költsége is van, így a mulasztás akár 10 ezer forintba is kerülhet a gazdálkodó szervezet számára.

Amit cserébe kapnak

A kamara köteles a befizetők részére a törvényben meghatározott szolgáltatásokat (tanácsadás gazdasági, pénzügyi, adózási, hitelhez jutási kérdésekben; üzleti partnerkeresés és pályázatfigyelés) térítésmentesen nyújtani.