Siklós Márta, a cég vezető tanácsadója a közleményben ismerteti: az IFRS-t azok a magyar cégek alkalmazhatják egyedi beszámolójukra, amelyeknek az anyavállalata is így konszolidálja leányvállalatait vagy amelyek részvényeit bevezették az Európai Gazdasági Térség (EGT) valamelyik tagállamának szabályozott piacára. Az áttérés feltétele, hogy a gazdálkodó rendelkezzen az áttérésre való felkészültségét igazoló IFRS minősítésű könyvvizsgáló jelentésével.

Az IFRS szerinti könyvvezetés nem eredményezhet kevesebb adóbevételt a költségvetésben, ezért az áttérő cégek társasági adóját 2 évre (az áttérés évére és a következő évre) befagyasztják, és adóminimumot alkalmaznak.

Mivel a teljes számviteli rendszer átállítása komoly feladat, és nem árt a várható hatásokat előre feltérképezni, a szakértő szerint a bevezetést megelőző időszakban érdemes azoknak is dupla könyvvezetést készíteniük, akik még csak gondolkodnak az áttérésen.

Azoknak, akik a hivatalos IFRS áttérést 2018-ra tervezik, a 2016-os és 2017-es üzleti évek pénzügyi adatainak IFRS szerinti előkészítésére és bemutatására lesz szükségük, vagyis ez számukra semmiképpen nem felesleges erőfeszítés.

QP | Quality Placement