A top magyar vállalkozások közül szinte mindenkinek sikerült előre menetelnie a járvány alatt: kevés az olyan cég, amelynek ne nőtt volna az értéke az elmúlt egy évben. A Forbes idei Magyar 100 listájának cégeinek értéke mintegy 4400 milliárdot tesznek ki, míg tavaly ez a szám éppen a 2700 milliárdot súrolta.

Egy éve a 100. helyezéshez elég volt 6,1 milliárd, idén ennek majdnem a duplájára volt szükség ahhoz, hogy egy cég felkerülhessen a listára. A lap szerint százból mindössze nyolc vállalkozásnak csökkent az értéke az elmúlt egy évben, amelyre 2019-ben sem volt példa. 

A Top 10 legértékesebb hazai cég

  1. Kafijat Zrt.: becsült értéke 366,4 milliárd forint. A vállalat vagyonkezeléssel foglalkozik (OTP, Mol, ingatlanok). Megdet Rahimkulov a Gazprom képviselőjeként jött a rendszerváltás utáni Magyarországra. Vagyona gerincét OTP- és Mol-részvényei adták – a pakettek ma már fiai, Rahimkulov Timur és Ruszlán kezében vannak.
  2. MPF Holding: becsült értéke 288,2 milliárd forint, gépipar, iparcikk-nagykereskedelem és ipari befektetésekkel foglalkoznak. A vállalat vezetője Felcsuti Zsolt, központjuk Szingapúrban van, a bevételeik 99 százaléka exportból származik.
  3. Videoton Holding: becsült értéke 240,1 milliárd forint, főként késztermék-szereléssel és műanyag fröccsöntéssel foglalkoznak, már orvostechnikai eszközöket is gyártanak.
  4. Docler Holding: becsült érték: 225 milliárd forint, a Gattyán Györgyhöz fűződő, luxemburgi bejegyzésű  csoport két éve jelentős profiltisztítást végez.
  5. Bonafarm csoport (Pick Szeged, Bábolna Takarmány, Sole-Mizo, Csányi Pincészet): becsült érték: 177 milliárd forint. A piaci trendek átalakulása ellenére Csányi Sándor OTP-vezér agrárbirodalma egy év alatt a lap becslése szerint több mint hetvenmilliárd forinttal növelte értékét, részben a Bonafarm Zrt. növekedése miatt. 
  6. Dayton-Invest Kft. (Wing Holding): becsült értéke 174,7 milliárd forint. A legújabb irodaház-fejlesztése a Hungária Office Parkban felépülő HOP Passage, a hajdani Hungária körúti Siemens telephelyen. A csoport fejleszti az RTL új székházát is. A holding jelen van a régió más országaiban is, két bolgár irodaházat is tulajdonol, és többségi tulajdonosa az Echo Investmentnek, a legnagyobb lengyel ingatlanfejlesztő cégnek.
  7. Jász-Plasztik Kft: becsült értéke 169,4 milliárd forint, amely műanyag-feldolgozással, akkumulátorgyártással és autókereskedéssel is foglalkozik. Tavaly ötmilliárd forintos beruházással fejlesztette gyárait, a projekthez a kormány 1,9 milliárd forintos támogatással járult hozzá. 
  8.  Nitrogénművek: becsült értéke 154,2 milliárd forint. A Bige László érdekeltségeibe tartozó Nitrogénművek Zrt. EBITDA-­mutatója jelentős (31 százalékos) növekedést ért el, részben a péti üzemet érintő beruházások beérése miatt, részben pedig a 2020-ban még éppen bezuhanó földgáz- és energiaáraknak köszönhetően. 
  9. Gránit Pólus csoport: becsült értéke 146,1 milliárd forint. Az egykori alapító, Demján Sándor cégcsoportja értékének nagyobbik részét a hatalmas ingatlanportfólió adja: a Westend mellett övék a Nyugati pályaudvar mögötti építési terület is, ahova a tervek szerint új városközpontot hoznának létre, Central Park néven.
  10. Duna csoport: becsült értéke 117,6 milliárd forint. A 9. leggazdagabb magyar, Szíjj László tulajdonába tartozó csoport nemrég átadta a komáromi Duna-hidat, fejlesztik a déli összekötő vasúti Duna-hidat, és tavasz óta zajlanak a munkák a kalocsai–paksi Duna-hídon is - írja a Forbes. 
A teljes lista a lap novemberi számában található.