A múlt héten országos akciót hajtottak végre a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénzügyi nyomozói a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) Vagyonvisszaszerzési Hivatalával, melynek során több hazai webshop üzemeltetőjénél razziáztak. Az elmúlt napokban a legtöbbször a Mall.hu neve merült fel, amelyet a sajtóban többször is összekapcsoltak a különböző nyomozásokkal. A gyanú szerint ugyanis a cég EU-n kívüli vállalkozásokon átfuttatott, de valójában az unióban értékesített termékek után nem fizetett adót. A NAV szerint 4,5 milliárd forint értékű adócsalás a gyanú.

A Mall.hu esetében az kiderült, hogy a hatóságok zár alá vették a hazai raktárát, azonban az üzemeltető jelezte, a webáruház nem fejezi be a működését, a rendeléseket Csehországból teljesítik. Arról is tájékoztattak, hogy készülnek a black friday akciójukra, miközben együtt működnek a nyomozó szervekkel.

Szerdán délután kiadott közleményükben pedig már azt írják, hogy a magyarországi raktár zárolását a hatóságok feloldották. Valamint kitérnek ismét arra, hogy bár hétfőn két személyt előzetes letartóztatásba helyeztek az ügy kapcsán, de a két érintett nem a Mall.hu dolgozója. "Ismét megerősítjük, hogy a Mall.hu-t üzemeltető Internet Mall Hungary Kft. ellen nem indult büntetőeljárás, a társaság nem követett el semmilyen törvénytelenséget" - írja a vállalkozás a mostani tájékoztatásban.

Ismét közölték, hogy a 100 fős hazai csapat készült a pénteki black friday akcióra és a karácsonyi szezonra. Emellett az átvételi pontjaik meghosszabbított nyitva tartással működnek majd.

Közleményükben azt állítják, hogy a törzsvásárlók biztatták és pozitívan álltak a céghez, melyet ezúton is köszönnek.

Címlapkép forrása: MTI Fotó/Lakatos Péter