Több mint 27 ezer automatára érkezett elektronikus regisztráció a felügyeleti szolgáltatóként kijelölt Magyar Postához a július 31-i határidőig, de azóta folyamatosan kérik üzemeltetők a készülékek nyilvántartásba vételét - közölte a posta szerdán az MTI-vel.

Ez a szám már most magasabb annál, mint amit a Posta korábban becsült. Az Index.hu egy hete írt arról, hogy a Posta 25 ezer készülék regisztrációjával számolt, így a gépenként beszedett havi nettó 5000 forint felügyeleti díjjal már pénzénél van. Hogy miért számoltak alapból kevesebb géppel, hogy arra számítanak-e a postánál, hogy lesz, aki kivonul a piacról, azt nem tudni. A Posta az Indexnek azt mondta, hogy automataüzemeltetők szövetsége és a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) korábbi egyeztetései alapján becsülték meg, hogy mennyi automatával érdemes számolniuk és mennyi fog műszaki okokból vagy "az üzletág fehérítése" miatt lemorzsolódni.

QP | Quality Placement

Az Indexnek nyilatkozó szakértők azonban úgy vélték, hogy a piacon lévő 40-45 ezer automata - ebből a NAV nyilvántartásában csak 37 ezer szerepel - harmada is eltűnhet.

A Posta szerdai közleményében emlékeztetnek arra, hogy az NGM 3,24 milliárd forint támogatást biztosít az automata-üzemeltetőknek a felügyeleti egységek beszerzéséhez és beszereléséhez. A támogatás elnyeréséhez a vállalkozásoknak szerződést kell kötniük a felügyeleti szolgáltatóval, amely az egységek beszerzése és szerelése mellett a támogatás igénylését is intézi.

A Magyar Ital és Áruautomata Szövetség (MIÁSZ) kérésére a posta lehetőséget biztosít az üzemeltetőknek, hogy a bekötéshez szükséges technikai információkat pótolhassák a szerződéskötést követően is.

A Magyar Posta kiemelte: az automatákba szerelt felügyeleti egységek a jogszerűen működő vállalkozások védelmét, az ágazat kifehérítését szolgálják, egyben segítik az üzemeltetőket is naprakész, pontos adatokkal a forgalomról. Az összegyűjtött forgalmi adatok titkosított adatkommunikációs csatornán keresztül továbbíthatók lesznek a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak.