Kétéves nyomozást követően vádemelési javaslattal zárul az aranyhamisítási ügy. A Napi.hu által  elsőként megírt  ügyben a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda különösen jelentős kárt okozó csalás bűntett és más bűncselekmények elkövetésének megalapozott gyanúja miatt folytatott nyomozást. Ennek eredményét most hozták nyilvánosságra.

E szerint Bíró Péter - akit B. Péterként említ a közlemény! - megalapozottan gyanúsítható azzal, hogy a Lombard Kft. ügyvezetőjeként, az irányítása alatt álló és a cégcsoportjához tartozó Kézizálog Zrt. záloghitelezési cég tevékenysége kapcsán nyolc pénzintézet sérelmére követett el csalást.

A nyomozás megállapította, hogy a gyanúsított fedezetlen zálogjegyek benyújtásával különböző nagyságú hiteleket vett fel, azonban azok visszafizetésére lehetősége és szándéka sem volt. Cselekményével a pénzintézeteknek összesen 21 milliárd forint kárt okozott.

A Nemzeti Nyomozó Iroda munkatársai a közlemény szerint a nyomozás során megbizonyosodtak arról, amit cikkeinkben 2015 tavaszán felvetettünk. Nevezetesen, hogy B. Péter hamis aranyfedezet mellett további hiteleket vett fel több magánszemélytől, illetve gazdasági társaságtól, amelynek során az egyébként réz anyagú "aranytömböket" úgy preparálta, mintha azok valódiak lennének. Márpedig ezeket trombitarézből öntötte.

Ezzel további 4 milliárd forint kárt okozott a sértetteknek. Azért, hogy a cég működése szabályszerűnek tűnjön, a gyanúsított a könyvelési adatokat is meghamisította, így az ellenőrzésre hivatott szervek számára a cég valós működése nem volt átlátható.

Az ügyben  hamarosan további különleges információkat osztunk meg olvasóinkkal.

Az aranyhamisítási üggyel részletesen foglalkozik a közelmúltban megjelent "25 év 25 nagy átverés" című kötet, amelyben egy fejezetet szenteltek a Bíró Péter által vélhetően elkövetett sokmilliárdos csalássorozatnak.