Több, mint 500 önkiszolgáló kassza működik a Tesco áruházaiban Magyarországon, a bevezetést azonban sok vita előzte meg vállalaton belül, 5 évvel ezelőtt, leginkább a felmerülő veszteség volt a nagy kérdés. Ezek a félelmek ugyanakkor nem igazolódtak be - idézi a portál Nusserné Molnár Juditot, a Tesco szakértőjét, aki az Internet Hungary 2016 konferencián beszélt.

Az áruházakban országszerte hónapról-hónapra vezetnek be ilyen kasszákat: már minden harmadik vásárló ezeket választja fizetésnél. Azt azonban az áruházláncnál is felismerték, hogy mindig lesznek olyanok, akik a hagyományos pénztárakat használják majd.

Kézi szkenner jön több boltban is

Az áruházlánc tavaly ősszel indította el Scan&Shop elnevezésű technológiáját Budaörsön: a vásárlók a bejáratnál elvehetnek egy kézi készüléket. Az eszközzel be kell olvasni a kosárba tett termékek vonalkódját. A fizetés a kijelölt kasszáknál történik: ott le kell olvasni egy összesítő vonalkódot, majd fizetni.

Hamarosan más áruházakban (Győr, Budapest Fogarasi út, Szeged, Debrecen) is találkozhatnak majd ezzel a megoldással a vevők, és a szolgáltatás nem csak a klubkártyával rendelkezők számára lesz elérhető. Az új technológiai megoldás ugyanakkor azzal is jár, hogy 4-6 munkavállalóval többet kell foglalkoztatniuk azokban az áruházakban, ahol működik. Az ő feladatuk, hogy megmutassák az eszköz használatát a vevőknek, a bolt több fontos pontján is.