Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az Organica indulása óta olyan szennyvíztisztítási technológiák fejlesztésével és elterjesztésével foglalkozik, melyek a vízipar paradigmaváltása és fenntarthatóság szolgálatában kiemelkedő hatékonyságot képesek biztosítani. A társaság a közelmúltban kifejlesztette az Élőgépek néven ismert, botanikus kertekre emlékeztető kialakítású, üvegházas tisztítók legújabb generációját, az Organica 2.0-t, azaz az Organica FCR (Food Chain Reactor) technológiát.

A technológia megvalósítását több éves fejlesztési projekt előzte meg, a társaság Telkiben működő kutatás-fejlesztési központjában végzett laboratóriumi és félüzemi kísérletek, szoftverfejlesztés és technológiai modellezés keretében. A jövőben épülő FCR rendszereket mesterséges intelligencia fogja vezérelni, amely képes lesz a biodiverzitás szennyvíz paraméterekhez és tisztítási körülményekhez történő optimalizációjára.

Az FCR nemzetközi bemutatójára a világ egyik legnagyobb vízipari kiállításán, a müncheni IFAT-on került sor májusban, rendkívül nagy érdeklődés mellett. Az Élőgépek továbbfejlesztett változatára a következő hónapokban több jelentős megrendelés és ehhez kapcsolódóan magyar eredetű mérnöki szolgáltatás- és berendezés-export várható - tudtuk meg Bakonyi Pétertől, a cég üzletviteli igazgatójától. A társaság már az új eljárással, Indonéziában épülő szennyvíztisztító tervein dolgozik, valamint új FCR-telepek elkészítését végzi helyi partnereivel az Egyesült Királyságban és Kínában is.

A következő 5 évre vonatkozó előrejelzés szerint körülbelül 200 darab Organica tisztító megépülésével terveznek a tavalyi évet 2 millió eurós konszolidált árbevétellel záró társaságnál, elsősorban helyi partnereken keresztül, többek között Kínában, Franciaországban, az Egyesült Királyságban, Dél-Kelet Ázsiában (például Indonéziában), Kelet-Európában (elsősorban Ukrajnában és Oroszországban) valamint az Egyesült Államokban - tudtuk meg a cégtől.

A fejlesztésben saját forrásain túl a cég nagy segítségére volt az Európai Uniós projekt keretében elnyert 212 millió forint támogatás, amely a MAG-Magyar Gazdaságfejlesztési Központ Zrt. közreműködésével, "Mesterséges ökoszisztémát alkalmazó hulladékmentes szennyvíztisztítási technológia kutatása és fejlesztése" projektcímen került kiutalásra.

Az Organica Élőgépek rendszerében élő növények gyökérzete nyújt természetes biofilm-hordozót, azaz élőhelyet a rendszerben burjánzó különféle ökoszisztémáknak. Hogy megsokszorozzák a rendszer előnyös tulajdonságait, az Organica kutatói a gyökérzónát egy különleges, új biofilm-hordozó megoldással, speciális 3D struktúrában elhelyezett biotextillel kombinálták, hogy az egyedülállóan nagy felülettel bíró hordozók és speciálisan kontrollált körülmények lehetőséget teremthessenek arra, hogy a rendszerekben a megszokottnál jóval sokrétűbb biológiai sokaság, több szintű tápláléklánc jöhessen létre és maradhasson fenn. Az összetett biológiai sokféleség együttműködésében a szennyező anyagokat táplálékként feldolgozó mikroszkopikus élőlényeket magasabb rendű szervezetek vadásszák le és fogyasztják el a reaktorlánc végén, lehetővé téve további nagy mennyiségű aktív biológia "harcba állítását", azaz magasabb tisztítási hatásfok elérését, stabilitást és a szennyvíziszap mennyiségének csökkentését.