A Fourcardinal Tanácsadó Kft. azzal vált országosan ismertté, hogy egy év alatt 216-szorosára növelte árbevételét annak is köszönhetően, hogy a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) az egyik legnagyobb összegű szerződést kötötte a céggel lélegeztetőgépek beszerzésére a koronavírus-járvány első hulláma idején - hívta fel a figyelmet az Mfor.hu.

A Fourcardinal tulajdonosai szeptember 1-jei dátummal döntöttek a cég végelszámolásáról, azaz a megszüntetéséről. Az eljárást Süli Kálmán végelszámoló vezényli le, a céggel szembeni igényeket november 7-ig lehet benyújtani.

A 444.hu írta meg korábban, hogy a Fourcardinal ezer darab lélegeztetőgépet szállíthatott 17 milliárd forintért, tehát darabonként 17 millió forintért. A cég értékesítési árbevétele tavaly az előző évi 229 millió forint után 49,5 milliárd forint lett. Az évet mintegy 17 milliárdos nyereséggel zárták, amiből 15,4 milliárd forint osztalékot kifizettek a tulajdonosoknak, Nagy Beatrixnak és a Silk Road Fund Zrt.-nek.

Nagyról az írta a Válasz Online, hogy a 2014-ben alapított Fourcardinal első ügyvezetője Szegi Ildikó volt, az ő lánya Nagy Beatrix. Szegi Ildikót Rahói Zsuzsanna "egyik bejáratott civil kapcsolataként" említi a lap, Rahói pedig Orbán Viktor főtanácsadója, aki a jelentősebb külföldi tárgyalásokon rendre ott ül a kormánydelegációban - olvasható a cikkben.