Budapest turisztikai újranyitási csomaggal segíti a válságban lévő vendéglátóipart. A fővárosi önkormányzat a saját területein kiterjeszti a teraszszerzési lehetőségeket, egyszerűsítik a kérelmek befogadását és gyorsítani fogják azok elbírálását - közölte Gy. Német Erzsébet online sajtótájékoztatón.

Elengedik a teraszok bérleti díját, majdnem száz százalékban, valamint növelni szeretnék a közterület-használati lehetőségeket és kiterjesztik a helyiségbérleti díjak maximális kedvezményét 2021 december 31-ig.

Csökkentik majd a rendezvények szervezéséhez szükséges adminisztrációs terheket is.

Áruszállítási pontokat alakítanak ki az érintett vendéglátóüzletek környezetében, a parkolási helyzet okozta rakodási problémákat szeretnék ezzel megszüntetni.

A két évnél hamarabb lejáró bérleti szerződéseknél felajánlják a vendéglátósoknak, hogy a szerződés időtartamát a veszélyhelyzet idejével meghosszabbítják, ha azt kéri a bérlő - közölte Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes.

A rendezvényszervezőknek open office-okat, ingyenesen használható irodákat, tárgyalókat alakítanak ki fővárosi tulajdonú helyiségekben. Az újranyitáshoz kapcsolódó információs help desket is létrehoznak a rendezvényszervezőknek, ahol valós és hiteles információt kaphatnak az előírásokról. Ehhez kapcsolódóan járványügyi protokoll tanácsadást is biztosítanak a Budapest brand keretében.

Az államigazgatás által szervezett események közterület használati díját egy rendezvény-alapba gyűjtenék, és ebből a szektort közvetlenül támogatnák. Ezzel is ösztönöznék az állami szerveket abban, hogy minden esemény után fizessenek közterület-használati díjat - mondta Kiss Ambrus.

Egy fogyasztást ösztönző kommunikációs kampányt is tervez a főváros, az "Újranyitási kampány" a rendezvényeket népszerűsíti majd. A céljuk az, hogy minél előbb tudjon nyitni a város, és azok a cégek, amelyek sok embernek adtak munkát, újra működhessenek - tette hozzá a főpolgármester-helyettes.

Az újraindítási csomag összeállításakor egyeztettek ágazati szereplőkkel, akikkel rendszeresen konzultálnak a jövőben is. A tavaszi újranyitáskor két fő szempontot tart a városvezetés megfontolandónak: rugalmasan szeretnének reagálni a szakmai felvetésekre, ugyanakkor szeretnék az emberek biztonságát garantálni - mondta Gy. Németh Erzsébet.

A főváros és a vendéglátók is egyetértettek abban, hogy a kormány által tavasszal bejelentendő újranyitás után az emberek biztonságosan, lehetőleg kint, szabad térben találkozzanak egymással. A fővárosi csomag ezért arra fókuszál, hogy lehetővé tegyék a legtöbb szabad tér igénybevételét, a közösség számára ezeket megnyissák.