Az agrármérnök és közgazdász végzettségű Szabó Roland 2019. októbertől operatív igazgatói pozícióban, majd 2020. februártól főigazgató-helyettesként dolgozott az intézményben.

A járvány első hullámának idején sikeresen működtette az állatkertet a hatvanhat napos kényszerű zárva tartás közepette - írja a Fővárosi Önkormányzat.

A Fővárosi Állatkert mai életszakaszában feladatának tekinti, hogy biztosítsa az intézmény meglévő szakmai értékeinek folyamatos fejlődési lehetőségét. Az új főigazgató feladata lesz a Biodóm befejezése is.

A főigazgatói feladatok ellátásának folytonossága mellett a kinevezés 2021. január 1-től lép hatályba.

Az új igazgató feladata lesz az is, hogy megvizsgálja az Állatkert gazdasági társaságként való működtetésének lehetőségét. Erről szeptember végén döntött a Fővárosi Közgyűlés. A javaslatot az új vezetőnek június 30-ig is kell letenni a főváros asztalára.

Szabó Roland elődje Persányi Miklós - kis kihagyással - több mint két évtizeden át vezette az intézményt és idén februárban mondott le. Persányi egészségügyi okokra hivatkozott, de a hvg.hu szerint a Biodóm körüli költségvetési vita állhat a háttérben. A Pannon Park körüli vita akkor mérgesedett el, amikor egy bejáráson Persányi bejelentette, hogy a nagyszabású beruházásra nem elég a kormány által biztosított 43,7 milliárd forint. Akkor úgy becsülete: további 20 milliárd forintra van szükség.