A Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár és fiókkönyvtárainak közüzemi díja jövőre megháromszorozódik, de a főigazgató reméli, hogy elég lesz pár órával visszavágni az esti és szombati nyitvatartást a téli időszakban – írja a G7. Az olvasótermekben 20 fok lesz, Fodor Péter elmondta: spórolnak, ahol tudnak.

A negyvenkilenc helyen működő fővárosi közkönyvtár-hálózatot az önkormányzat tartja fent, éves költségvetése mintegy 3,2 milliárd forint. Az önkormányzat működési támogatása a költségvetés mintegy 85 százalékát adja, saját bevételük mintegy félmilliárd forint

A hálózat legnagyobb könyvtára, a Központi Könyvtár a Szabó Ervin téren áll, napi két-háromezer, vizsgaidőszakban három-négyezer ember látogatja. Bár a konkrét könyvkölcsönzések és a működő tagkönyvtárak száma az elmúlt két évtizedben csökkenő tendenciát mutat Budapesten, maga a könyvtárhasználat az online kérések és adatbázis-igények miatt inkább nő.

Áremelésről, részleges zárásról is lehet szó

A könyvtár rezsiköltsége az eddigi alig 140 millió forintról körülbelül 450 millió forintra emelkednek jövőre. A közüzemi díjak eddig durván 5 százalékot tettek ki a teljes évi költségvetésből, jövőre ez 10 százalék fölé mehet. 

Az is előfordulhat, hogy a könyvtárhálózat kénytelen lesz csökkentett nyitvatartással működni az esti órákban, szombaton pedig akár be is zárhat az energiatakarékosság miatt. 

„Abban bízunk, hogy a főváros biztosítja a működés feltételeit. Saját bevételből soha nem lesz annyi, hogy ezt az összeget előteremtsük. Lehet emelni a beiratkozási díjat, késedelmi díjat, ezeket tervezzük is, de egy közkönyvtár használata nem drágulhat egy bizonyos szint fölé” – mondta a lapnak Fodor. Az igazgató szerint 18 fokban nem lehet ülőmunkát végezni több órán át, ugyanakkor egy fok különbség havonta akár százezres nagyságrendű különbséget okoz a kiadásokban.