A versenyhivatal eljárásában Berki Renáta Instagramon közzétett posztjait vizsgálta, amelyekkel az "influenszer" egy óra- és ékszerkereskedő vállalkozás, a Next-Tine Kft. termékeit népszerűsítette hónapokon keresztül. Bár a nő ellenszolgáltatást kapott a megjelenésért, a fogyasztók ezt nem ismerhették fel a bejegyzésekből. Ezzel a hirdető és az influenszer megszegte a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatokról szóló törvényt, mely alapján a közöttük lévő kereskedelmi viszonyt egyértelműen, közérthetően és jól észlelhetően a fogyasztók tudomására kell hozni - olvasható a GVH közleményében.

A vizsgálat feltárta azt is, hogy az influenszernek az órakereskedő céggel kötött megállapodása alapján egyébként szerződéses kötelezettsége lett volna a posztok reklámként való megjelölése. Ez nem mentesíti azonban a hirdető vállalkozást sem: mivel a bejegyzésekben szereplő áru értékesítése, eladásának ösztönzése közvetlenül érdekében állt, a jogszabályi rendelkezések alapján egyaránt felelős a bújtatott hirdetésekért.

QP | Quality Placement

A GVH Berki Renáta cégére, a B&B Media Group Kft.-re 2,2 millió forint, míg a kereskedő cégre 1,2 millió forint versenyfelügyeleti bírságot szabott ki. A hatóság a bírság kiszabásakor enyhítő körülményként vette figyelembe, hogy a véleményvezér az eljárás alatt a jogszabályokhoz igazította gyakorlatát és minden kérdéses posztjába utólag beillesztette a #reklám megjelölést. A kereskedő cég is önként befejezte a vizsgált reklámozást - írta a GVH.

Berki Renáta Istagram oldalát elnézve bőven akad "reklám", vagy "reklámnak minősülő tartalom" a posztok között.