A két cég összevonásáról közös sajtótájékoztató keretében számoltak be az érintett tulajdonosok, valamint a létrejövő cégcsoport menedzsmentjének képviselői. A tranzakciót a GVH-nak még jóvá kell hagyni, de ha ez megtörténik, azzal a hazai kulturális és könyvpiacon meghatározónak számító szereplő jöhet létre.

Az új cég jelentős kiadói vagyon felett fog rendelkezni, és piaci ereje és pénzügyi pozíciója révén sikeresen felveheti a versenyt a nemzetközi cégekkel is. Ez fontos szempont, mivel a kulturális javak kereskedelme nemzetközi színtéren zajlik, így a társaságnak nem csak a hazai konkurenciával kell szembenézni.

A tranzakció technikailag úgy történik, hogy a Shopline felvásárolja a Libri 100%-át, miközben a Shopline Libri Nyrt. tulajdonosi struktúrája átalakul, a társaságban a jelenlegi Libri-tulajdonos SQ Invest 67,7%-os részesedést szerez.

Spéder Zoltán, a CEMP elnöke az eseményen elmondta, hosszú ideig tartó tárgyalás sorozat zárult le. A CEMP a tárgyalások során megfelelő irányítási kontrollokkal biztosította meghatározó befolyását a cég életében. Spéder Zoltán hozzátette, a létrejövő cégcsoportnak minden esélye megvan arra, hogy a régióban komoly sikereket érjen el.

Starcz Ákos, a Shopline vezetője az eseményen elmondta, az egyes márkák közül a Shopline, a Libri és a Bookline is megmarad, a Libri bolthálózat változatlanul tovább működik, kiegészülve Shopline/Bookline márkaboltokkal. A Bookline könyvkiadó tevékenysége is megmarad, de ez átkerül a Libri kiadóhoz.

Starcz Ákos ismertette az újonnan létrejövő cégcsoport terveit is, ezek alapján 2013-ban már megszűnhet a veszteséges működés. Célként fogalmazták meg, hogy az idei évben a kereskedelmi árbevétel ne csökkenjen a 2012-es összevont szint alá. Ez utóbbi elsőre nem tűnik igazán komoly ambíciónak, a könyvpiacon uralkodó trendeket figyelembe véve azonban ez igencsak szép eredmény lenne. A tervek között szerepel továbbá, hogy a csoport minden olyan szegmensben növelje forgalmát és nettó fedezetét, amely a fúzió előtt is meghatározó volt.

A létrejövő cégcsoport elnöke Spéder Zoltán lesz, legalább két évig pedig kettő ügyvezetője lesz a társaságnak, Starcz Ákos, valamint Kovács Péter, a Shopline és a Libri jelenlegi vezetői.

Az összeolvadás komoly szinergia lehetőségeket teremt, Kovács Péter az eseményen ennek kapcsán megjegyezte, amint a GVH rábólint a tranzakcióra, megkezdődhet a logisztikai bázisok és a központ összevonása.

Marad tőzsdén a részvény

Az új társaság, a Libri Shopline Nyrt. a tőzsdén forog majd, az összeolvadás lényegében úgy történik meg, hogy a Shopline jelenlegi részvényesi struktúrája nem hígul, vagyis nem kerülnek kibocsátásra új részvények.

Ez befektetői szempontból igencsak kedvezően értékelhető, hiszen a részvényesek egy jóval nagyobb cégben lesznek ugyanolyan mértékben tulajdonosok.

A hosszú távú tervek között van a cég közkézhányadának megemelése.