Eddig évente 90 millió forintért bérelt ingatlant a bűnjelek tárolására a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) Garancsi István üzletember cégétől. 2018-tól pedig nagyobb területet bérel a rendőrség, de jóval drágábban - írja a napilap.

Régebben kezdődött

QP | Quality Placement

Az ingatlanbérlet még 2011-re nyúlik vissza, a BRFK akkor közbeszerzési eljárás nélküli nyílt pályázaton keresett bérbe vehető telephelyet keresve.

A tendert pedig az akkor még Sinvest Rippl-Rónai 1 Kft., tavaly óta pedig Sinvest Hofa 11 néven működő cég nyerte: a BRFK pedig 2012. október 25-én öt évre szóló bérleti szerződést kötött vele. A lap szerint a Garancsi István tulajdonában lévő cég öt évre összesen 454 millióért adta bérbe a több mint 32 ezer ingatlant, amelyen a rendőrség lefoglalt autókat, roncsokat, egyéb bűnjeleket tárol.

Új szerződés, nagyobb terület, magasabb bérleti díj

A cég és a rendőrség közötti együttműködés folytatódik: a BRFK 2017 októberében előbb egy 60 napos, 2018 januárjában viszont egy tíz évre szóló szerződés kötött a Sinvest Hofával közbeszerzés nélkül, igaz, ezt a jogszabályok ingatlan esetében megengedik. A BRFK a korábbi 32 ezer helyett már 41 ezer négyzetmétert bérel a cégtől, jóval drágábban. Az idén ugyanis a BRFK-nak 303 milliójába, a következő években pedig a cikk szerint várhatóan 450 millió forintjába kerül majd az ingatlanbérlés. A BRFK szerint a plusz területre azért van szükség, mert "a bűnjelkezelési tevékenység folyamatos végrehajtása érdekében szükségessé vált további terület és többlet szolgáltatás biztosítása." A Népszava utal arra, hogy a XVI. kerületben ugyancsak 41 ezer négyzetméteres területet 990 millió forintért lehetne vásárolni a piacon.

A cikkből kiderül az is, hogy az ingatlant a rendőrségnek kiadó cég jó ütemben vásárolta meg a bűnjeleknek helyet adó ingatlant: a Sinvest Hofa a szerződésben érintett öt ingatlanból kettőt 2012 márciusában jegyzett be részleges vagy teljes tulajdonjogot, amikor a pályázat már ismert volt. Ráadásul az új, januári szerződéskötés előtt - tavaly decemberben - vette meg a harmadik, (tízezer négyzetméteres) területet.

A BRFK-nak a telephelyet kiadó cég Garancsi István üzletemberhez köthető, aki a Napi.hu kiadásában megjelenő A 100 leggazdagabb 2018 listáján 48 milliárd forint becsült vagyonnal a  22. helyen szerepel.