Elindította a Garantiqa Direkt szolgáltatását az október végén már több, mint 2260 milliárd forintnyi hitelre kezességet vállaló Garantiqa Hitelgarancia Zrt. 

A nemrégiben elkészült mobiltelefonos applikáció és a Garantiqa Direkt lényege, hogy a vállalkozások közvetlenül - tehát saját bankjuk vagy a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. további személyes közreműködése nélkül - az alkalmazás felületén keresztül kezességvállalási szándéknyilatkozatot igényelhetnek. A Garantiqa által kibocsátott dokumentumot pedig  letölthetik saját eszközükre. Az érintett vállalkozások ezzel a papírral a kezükben mehetnek a finanszírozó bankhoz és jelezhetik, hogy a Garantiqa kezességvállalása a hitelfelvétel során igénybe vehető - mondta Nagy Róbert vezérigazgató-helyettes.

Az új szolgáltatás segítségével lekérdezett garanciaképesség, és a letölthető szándéknyilatkozat nem jelent automatikus hitelképességet a vállalkozás számára. A finanszírozó bank dönthet úgy, hogy nem tartja hitelképesnek a vállalkozást, és az érvényes kezességvállalási-szándéknyilatkozat ellenére sem nyújt finanszírozást a vállalkozás számára. Ebben az esetben a vállalkozás természetesen másik hitelintézetet is felkereshet hiteligényével. A Garantiqa Direkt szolgáltatás keretében előállított szándéknyilatkozat alapján maga a végleges kezességvállalás nem jön létre automatikusan, mivel a kezességvállalásnak lehetnek olyan feltételei, amelyek előzetesen nem ellenőrizhetőek.