Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Annak érdekében, hogy Magyarország energiaellását garantálni tudják, a tegnapi kormányülésen úgy döntöttek, felhatalmazást adnak az MVM Zrt.-nek és a Magyar Szénhidrogén Készletező Szövetségnek (MSZKSZ) arra, hogy a piacon felelhető forrásokból a meglévő hosszútávú szerződéseken felül vásároljon földgázt - jelentette be Szijjártó Péter külügyér az ATV beszámolója szerint.

Addig a fizikai határig, amit még be lehet tárolni Magyarországon - tette hozzá a miniszter.

Jelenleg a magyarországi földgáztárolók 40 százalékos szint fölötti telítettségűek. A fizikai határt nemcsak a földgáztározó-kapacitás jelenti, hanem azoknak a csöveknek a kapacitása is, melyeken a földgáz beérkezik, illetve távozik - tette hozzá Szijjártó Péter.

A kabinet a piacokról maximálisan megvásárolható - és tárolható - mennyiség beszerzésére adott felhatalmazást az MVM-nek annak érdekében, hogy a téli fűtési szezon kezdetére maximális legyen az energiaellátási biztonság Magyarországon.

A Magyarországra érkező földgázszállítások súlypontja alapvetően áttevődött a Török Áramlat gázvezetékre. Nagyjából naponta 30 millió köbméternyi földgáz érkezik Magyarországra jelenleg és ennek több mint a fele, 16,5 millió köbméter, már a Török Áramlaton, tehát a déli útvonalon érkezik Szerbiából lép át Magyarországra - mondta a miniszter.