A vezeték vizsgálata során pontszerű falvastagságcsökkenéseket tapasztaltak az FGSZ Földgázszállító Zrt. szakemberei - közölte a napilappal a hazai központi gázrendszert üzemeltető, Mol-hátterű társaság az osztrák összeköttetés október végi haváriájáról.

A cég október 20-án tette közzé, hogy Lébény térségében a HAG nevű magyar-osztrák gázvezeték belső vizsgálata - "görényezése" - során károsodást tártak fel. A javítás miatt időlegesen lezárták a csövet. A kereskedelmi üzem október 30-án állt helyre. A munkálatok tovább zajlanak, az okokat vizsgálják. Az FGSZ a javítási pluszköltségeket nem közölte és azt sem, hogy zajlik-e az eset kapcsán vita a vezetéket használó gázkereskedőkkel.

Bár a végkifejlet ez esetben szerencsésnek nevezhető, a Népszava által megkérdezett szakértő felhívták a figyelmet az FGSZ nagynyomású gázvezetékeinek utóbbi idők során egyre szaporodó robbanásaira is. Tavaly Püspökladánynál, idén Pásztó közelében történt hasonló, egyaránt vezetékhibára utaló eset.

Eközben a cég beszámolói szerint tavaly jelentősen tovább csökkentek a karbantartási kiadások. A ráfordítások csökkenése az FGSZ mint gazdálkodó szervezet hatékonyabb működését jelzi - szólt a magyarázat. Mivel eddig is a legjobb színvonalon üzemeltettek, a javításon túl további egyedi intézkedéseket nem terveznek.