Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az önkéntes nyugdíjpénztáriak alapjai közül az Allianzé lett a nyertes, az intézmény kockázatvállaló portfóliója több mint 13 százalékos hozamot ért el szeptember végéig. Ebben az alapban nagyon magas a részvények aránya, s elsősorban azoknak ajánlják, akik legkevesebb 20 év múlva mennek nyugdíjba - írta a lap.

Hasonlók az arányok a második legjobban teljesítő nyugdíjalapnál, az OTP Önkéntes Nyugdíjpénztár dinamikus portfóliójánál, amelyet 16-35 éves ügyfeleknek ajánlanak, 90 százalék körüli részvényhányaddal. Ennek az alapnak egyébként csaknem 10 százalékot nőtt az árfolyama január óta.

A jellemzően legalább 40 százalékban részvényeket tartó növekedési portfóliók hozama 5,6-9,55 százalék között volt kilenc hónap után, a legeredményesebben az OTP-nél kezelték a vagyont, de a többi növekedési alap is megverte az állampapírokat - olvasható a Világgazdaságban.

Az önkéntes pénztáraknál azonban e magas kockázatú alapok viszonylak kicsik, a legtöbb tag az úgynevezett kiegyensúlyozott alapokban tartja a pénzét. Utóbbiak az elmúlt években szépen hoztak, az idén viszont már nem veszik fel a versenyt a növekedési alapokkal, az év eleje óta 4,1-6,8 százalék között "szedtek magukra". A legjobban a Honvéd és az OTP nyugdíjpénztár kiegyensúlyozott alapjai teljesítettek, hozamuk megközelítette a 6,8 százalékot.

A többi nagy pénztári alap közül az MKB kiegyensúlyozott portfóliója 6 százalék fölötti, az Aegoné és az Allianzé 5 százalékot meghaladó hozamot ért el.