A Nemzetgazdasági Minisztérium állítólag módosítaná a kémények ellenőrzéséről szóló kormányrendeletet, hogy a jövőben a gázszerelők végezzék a lakossági kazánok 40 százalékát kitevő kondenzációs rendszerű eszközök ellenőrzését. Vagyis a kétévenkénti kötelező vizsgálatot mostantól nem a kéményseprők csinálnák. A jövőben 20-30 ezer forintba is kerülhet az ellenőrzés.

Évi tízmilliárd forintos nagyságrendű piachoz juthatnak így bizonyos üzleti körök, de egyre több kazán lehetett érintett a jövőben, mivel tavaly július óta csak kondenzációs kazánokat lehet beépíteni - idézi a lap Vámos Csabát, a Kéményseprők Országos Szakszervezetének elnökét. Aki arra is kitért, hogy parlamenti jóváhagyás sem szükséges, az iparági pletykák szerint akár heteken belül élesedő rendelet módosításához.

Azonban probléma is lenne az új rendszerrel: a kéményseprők szemre nem biztos, hogy meg tudják állapítani, hogy az adott lakásban éppen melyik gyártó termékével áll szemben. Azt is nehéz felismerni, hogy a tulajdonos által birtokolt dokumentumban szereplő adatok egyeznek-e a tényleges gázkészülékkel. Leikauf Tibor, a Magyar Kéményseprőmesterek Szövetségének elnöke szerint ezért a változtatás értelmetlen, az európai  előírásokkal ellentétes lenne.

A rezsicsökkentés a kéményseprő piacot átrendezte 2013-as bevezetése óta: a 4000 forintról 2000 forintra leszállított ellenőrzési díj a piaci szereplőket kivéreztette, majd sokuk megszűnt, miután a kormány arról döntött, hogy az Országos Katasztrófa-védelem látja el az ellenőrzéseket, a lakossági fogyasztóknál teljesen ingyen.