A Napi.hu kiadásában május 10-én jelenik meg A 100 leggazdagabb 2018-as listája, amelynek doyenje Zettwitz Sándor, aki 83 évesen is biztos kézzel irányítja a 77 Elektronika céget. A vércukormérőket és laboratóriumi berendezéseket gyártó vállalkozás vezetője még az "ántivilágban" a Technoimpex külkereskedelmi vállalatnál kezdte pályafutását. Szaktudását, kapcsolatrendszerét szerencsésen tudta hasznosítani a magángazdaságban is. ( A céget egyébként  évek óta lányával közösen vezeti.) Hozzá hasonlóan aktív "extranyugdíjas" cégvezető talán csak Benkő László, aki jóval nyolcvan felett egy személyben irányítja a Caola Zrt.-t - igaz, az MLSZ egykori elnöke már nem szerepel a leggazdagabbak aktuális listáján.

Jóval népesebb a hetvenes korosztály. E társaság tagja többek közt a 74 éves Vajna András György (Andy Vajna), a 76 éves Darvas Ferenc, a 73 éves Széles Gábor, a 72 éves ingatlanmogul Futó Péter, a 71 éves Szabó András, a 72 esztendős könyvkiadó-szociológus Kolosi Tamás és az idén éppen 70 éves Rákosi Tamás, aki a médiában számít megkerülhetetlen személyiségnek.

Napi.hu

Az országosan ismert cégtulajdonosok mellett néhány vidéken élő nábob is immár hetvenedik életévén átlendülve vezeti cégét. Elég csak a Csaba Metál-tulajdonos Majoros Bélára (71 éves), a baromfiszektorban piacvezető Hungerit-tulajdonos 74 éves Magyar Józsefre és a Fémalk első emberére, a 72 éves Sándor Józsefre utalni.

Hamarosan átlépi a hetedik ikszet a Graphisoft alapítója, Bojár Gábor, a Jász-Plasztik tulajdonosa, Kasza Lajos és a buszgyártó Krankovics István - mindhárman 69 évesek idén.

Az igazán fiatal gazdagok listája ennél jóval "karcsúbb". Negyven év alatti, "saját jogú" cégtulajdonos nincs is a 2018-as százas listán. Az ingatlanbefektetőként ismert Jellinek Dániel és a médiacézár Kuna Tibor ugyanis egyaránt 41 évesek. (Itt érdemes megemlíteni, hogy a jövő csütörtökön megjelenő idei rangsorban ismét feltűnő Jászai Gellért, még 2009-ben 35 évesen került be a 100 leggazdagabb közé - visszatérésére 44 évesen került sor.)

A 100 leggazdagabb című kiadványt a Napi.hu adja ki. Az évente egyszer - májusban - megjelenő kiadvány először 17 évvel ezelőtt 2002-ben jelent meg. A rangsort az első számtól folyamatosan Szakonyi Péter, a gazdasági portál főmunkatársa szerkeszti. A kiadvány megrendelhető a Napi.hu oldalán, és megvásárolható a Lapker országos terjesztési rendszerében.

A legfiatalabb, vagyis a negyvenes korosztály képviselői a családi vállalkozások második generációját képviselik. Ide tartozik például Futó Péter fia, Gábor, a baromfis Bárány László két fia, a víziszárnyasok tenyésztésével és kereskedelmével foglalkozó Szabó Ákos, a kiterjedt Darvas família egyik üzletágát irányító Darvas Gergely, továbbá a Jüllich, az Ináncsy, a Majoros és a Fazekas család egy-egy sarja. Érdekes, hogy a BrandUSA táplálék kiegészítőket készítő céget az alapító Lévai Ferenc után már a 33, illetve 31 éves fiai, Balázs és Bálint vezetik.

Mindebből is jól látszik, hogy több mint három évtizedes kemény munka után egy sor hazai nagyvállalkozásban itt lenne az ideje a generációváltásnak - a gond "csupán" az, hogy a családi cégek csak kis részében van ennek valódi esélye. (Ez a kérdés, a bevezetőben említett 77 Elektronika esetében megoldott, hiszen a generációváltást már részben megvalósították.)  A képzeletbeli stafétabot ezért sok vállalkozásnál még most is ott izzad az alapító kezében, aki az esetek jó részében nem tudja, hogy mit kezdjen vagyonával és szépen felépített birodalmával. Talán még nagyobb gond, hogy ezt örökösei-utódjai sem tudják.

Képünk illusztráció, forrása: Shutterstock.