Ha klímát vásárolunk, akkor olyan sok tényezőt kell figyelembe vennünk, hogy nem árthat szakember segítségét kérni a helyszín felmérésében, ugyanis ha alul- vagy túlméretezzük a berendezést, akkor veszélyeztetjük a hatékonyságot.

Melyek ezek a tényezők?

  1. A helyiségek alapterülete.
  2. Nyílászárók állapota és mérete.
  3. Mennyire napos a hűteni-fűteni kívánt helyiség?
  4. Van-e árnyékolás és az milyen?
  5. Modern az épület vagy régi?
  6. Mekkora a háztartási eszközök hőtermelése?
  7. Milyen hőmérséklet-különbséget szeretnénk elérni?
  8. Jellemzően hány ember tartózkodik egyidőben a helyiségben?

Mit kell tudni az energiahatékonyságról?

Minden klímát ellátnak energiacímkével, amin feltüntetik a berendezés sajátosságait, többek között az éves villamosenergia-felhasználást is. Ebből számolható, hogy mennyivel emelkedik majd a villanyszámlánk a használat során - hangsúlyozzák a Gépész szakértői.

Ezzel kapcsolatban két fogalmat érdemes megismerni: ezek a SEER és a SCOP értékek.

A SEER érték a szezonális energiahatékonysági tényező, amely a teljes évi hűtési szezonra vonatkozik. Az éves hűtési üzem éves energiahatékonyságát mutatja meg.

A SCOP érték pedig a szezonális teljesítmény együttható, amely a teljes évi fűtési szezonra vonatkozik. A fűtési üzem hatékonyságát mutatja meg. Összességében minél nagyobbak ezek az értékek, annál takarékosabb, azaz kevesebb villamos áramot használ fel éves szinten a légkondicionáló.

Figyeljünk a hűtőközegre!

Fontos tudni, hogy a környezetre ható káros üvegház hatású hűtőközegek visszaszorítása miatt kormányrendelet szabályozza, hogy a hűtő-, légkondicionáló és hőszivattyú berendezésekben milyen hűtőközeg használható.

Itt egyrészt a GWP (global warming potential) értéket kell megjegyezni, amely azt mutatja meg, hogy mennyire járul hozzá egy vegyi anyag a globális felmelegedéshez. Minden anyag GWP-jét azonos mennyiségű szén-dioxidhoz viszonyítják, így utóbbi értéke mindig 1.

Az R32-es jelölésű hűtőközeg a GWP-értéke 675, amely magasnak tűnik, de még így is sokkal alacsonyabb az R410a hűtőközeg 2088-as GWP értékénél.

A másik érték, amit érdemes ismerni az az ODP-érték, vagyis az ózonlebontó potenciál. Ez megmutatja, hogy egy vegyület mekkora károsodást okoz az ózonrétegben. Az R32-es hűtőközeg ODP értéke 0.

Klímavédelmi szempontból tehát érdemes az R32-es hűtőközegű berendezések mellett dönteni, hiszen értékei kiválóak és a környezetvédő megoldásért cserébe nem kell lemondani a hatékonyságról.

- hangsúlyozzák a szakértők.

A kép forrása: Gépész Holding
A kép forrása: Gépész Holding

A Gépész Holding a Concept split klímákat ajánlja, amelyek beépített Wi-Fi csatlakozással rendelkeznek és nem csak nyáron hanem télen használhatók fűtésre -15°C külső hőmérsékletig.

A levegő tisztaságát különféle szűrőberendezések biztosítják. Ilyen a a nagy sűrűségű- és a Cold Catalyst szűrő, továbbá a Golden fin szűrő, ami megakadályozza a különböző baktériumok és gombák megtelepedését klíma hőcserélő felületén.

A beltéri egység lamellái függőleges és vízszintes irányban is terelik a levegőt. Az energiafogyasztás minimalizálása érdekében a készüléken beállítható az ECO üzemmód, továbbá a beltéri egység 12-, a kültéri egység pedig 5 fokozattal rendelkezik.

A Concept klímákra 5 év jótállást biztosítanak.

Klímatelepítésre igénybe vehető az otthonfelújítási támogatás, amelynek maximális összege a számlával igazolt felújítási költségek 50 százaléka, de legfeljebb 3 000 000 forint.

A támogatás a lakáson végzett építési tevékenységek befejezését és a számlák kifizetését követően 60 napon belül, de legkésőbb 2022. december 31-ig igényelhető.
További részleteket itt talál!

A cikk megjelenését a Gépész Holding támogatta.