Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A legfontosabb kérdés, amely a napelemek felszerelésével kapcsolatban felmerül az az anyagi ráfordítás és a megtérülési idő.

Egy átlagos családi ház fogyasztásánál figyelembe kell venni az ott lakók számát is. Egy országos felmérés alapján

  • 1 főnél 1 616 KWh;
  • 2 főnél 2 234 KWh;
  • 3 főnél 2 822 KWh
  • 4 főnél 3 480 KWh az éves átlagos háztartási fogyasztás.

Ezeket a mennyiségeket egy 2-3 kilowattos (KW) rendszer képes biztosítani, ennek a költsége jellemzően 1-1,4 millió forint körül van telepítéstől függően.

Tíz évvel ezelőtt még több, mint kétmillió forint volt 1KW teljesítmény kiépítése, ez mára lecsökkent 500 ezer forint alá. Mára már nem ilyen ütemű az áresés, de ahogy fejlődik a technológia, úgy esik egy picit az ára is, a munkadíj viszont csak drágább lesz. Ahogy egy mobiltelefon esetében is, az újabb technológia mindig többe kerül, de az észszerűség és a tőke határozza meg, hogy kinek milyen napeleme lesz - magyarázza Korda László

Megtérülés

A megtérülésnél két dolgot kell figyelembe venni: a bekerülési költséget és az áram díját.

Most a rezsicsökkentés hatására a nappali áram díja 40 Ft/KWh környékén van (előtte 48 forint volt). Egy átlagos családi ház havi fogyasztása 10-15 ezer forint (évente 120-180 ezer forint)

Ha biztosra megyünk és egy 4 KW-os rendszerrel számolunk, amelyben bekerülési költsége mintegy 1,8 millió forint, akkor a megtérülés 10 éves. (Ebben az árban a 200-300 ezer forintos munkadíj és az engedélyeztetés költsége is benne van)

Ha részletesebben szeretnénk ezt kiszámolni, akkor a karbantartási költséggel, az amortizációval és az inflációval is kalkulálni kell. Mivel a napelemek amortizációja kevesebb mint 0.7 százalék évente, az infláció viszont 3.5 százalék körül mozog, a Gépész Holding szakértője szerint így itt is hasonló számok jönnének ki.

Persze az egész számítás borul, ha rossz minőségű termékeket választunk és azok idő előtt tönkremennek.

A technológia már annyira fejlett, hogy gyártási hibákról nem nagyon kell beszélnünk, feltéve ha eredeti termékeket építünk be. Itt inkább a nem ellenőrzött termékek okoznak problémát. A napelemeket hamisítják, átmatricázzák, vagy már valahonnan leszerelt, használt napelemeket adnak el.

A másik nagy problémát az tudja okozni, hogy nem megfelelő szakember végzi el a szerelési munkát. Ez okozhat kevesebb energiatermelést, ilyenkor elnyúlik a megtérülés, vagy be sem következik soha, nem beszélve az esetleges tűzesetekről.

A minőségi munka ugyan 10-20 százalékkal drágább, mintha hozzá nem értők szerelik, de ez nagyon visszahozza az árát. Nem árt egy évenkénti karbantartási szerződést is kötni a kivitelezővel, mert ez biztosíték lesz a befektetésünkre is. Ez a rendszer méretétől függ, pár tízezer forinttól indul.

Van garancia a napelemekre?

Kétféle garanciáról beszélhetünk a napelemek esetében: van teljesítménygarancia és termékgarancia. A teljesítménygaranciára uniós előírás van, ami annyit jelent, hogy 10 évre kell 90 százalékos és 25 évre 80 százalékos teljesítmény megtartás. A termékgaranciára pedig alapból 10 évet szoktak adni, a jobb minőségűekre 12 évet. Az Eurener még ennél is többet ad: 15 évet.

Azt viszont fontos tudni, hogy ezek a napelemek egyedi sorszámmal rendelkeznek és csak akkor él a garancia, ha meg van a számla és a forgalmazó által kiadott sorszámlista.

A napelemeket minimum 25 évre tervezik, de élettartamuk jellemzően hosszabb. A panelek éves amortizációja 0.7 százalék alatt van. Ha 25 év múlva 80 százalék lesz a teljesítménye, akkor a 0,7 százalékos amortizációval számolva, 35 évesen még mindig 73 százalékos teljesítményen fog dolgozni. Ha a villanyszámlánknak csak a 27 százalékát kell fizetni, akkor is előnyben vagyunk, mintha kidobtuk volna a napelemet. Mindenki maga dönti el, hogy meddig éri meg neki - véli Korda László.

Ha valaki a megtérülést számolgatja, akkor azt sem szabad elfelejteni, hogy az ingatlanunk értékét is növelni fogja egy napelem-beruházás. Ráadásul január 1-től kötelező lesz minden használatba vételi eljárás megadásához a 25 százalék megújuló energia használata.

Itt már nem az a kérdés, hogy kell vagy nem kell, hanem, hogy mekkora legyen ez

Vannak támogatások, pályázatok?

Magánemberként két lehetőség van, hogy ne kelljen nekünk fizetni a teljes összeget. Az egyik a Fundamenta lakáskassza. Ott 30 százalék állami támogatás jár a lakáscélú beruházásokra is, a napelem is ide tartozik.

A másik a 0 százalékos lakossági pályázat, ahol csak 10 százalék önerő kell, a többit a bankok adják fix 0 százalékos hitelként legfeljebb 20 évre. Úgy kell beállítani a havi törlesztést, mint amennyi a rezsiköltség és így észre sem vesszük, hogy tegnap még villanyszámlát fizettünk, holnap meg törlesztést. Amikor lejár a törlesztőnk se rezsink, se hitelünk.

Vállalkozásoknak pedig mindig van kiírás eszközbeszerzésre, munkahely teremtésre és megtartásra és ezekhez mindig tartozik megújuló energia. Itt a megtérülés is kedvezőbb, mert általában 50 százalékos az intenzitás, így féláron lesz napelemes rendszerünk.

Napkollektorok, napelemes rendszerek telepítését, cseréjét az állam új, otthonfelújítási programja is támogatja. A támogatási kérelmeket 2021. január 1-től a legalább egy gyereket váró vagy nevelő, azonos lakóhellyel rendelkező házastársak vagy élettársak közösen nyújthatják be. A támogatás összege legfeljebb a beruházás költségeinek 50 százaléka lehet, azonban fontos, hogy az Államkincstár által kiutalt támogatás összegében a vállalkozási díj és az anyagköltség 50-50 százalékban oszlik meg.

A napelemekről és a hozzá kapcsolódó termékekről a Gépész Holding oldalán talál bővebb információt.

A cikk megjelenését a Gépész Holding támogatta.