Az újabb radiátorokat egyre gyakrabban szerelik fel termosztatikus szeleppel, amelynek feladata igen egyszerű: a beállítások és a hőmérséklet függvényében szabályozni a radiátorba áramló forróvíz mennyiségét. Amikor a szoba hőmérséklete a beállított érték alatt van, a fűtővíz szabadon áramlik, afölött zár a rendszer.

Fontos tudni, hogy egy adott termofej álláshoz tartozó hőmérséklet az állítást követő 1-2 óra elteltével a helyiség hőmérsékletének mérésével határozható meg. Ha a radiátort hidegnek érezzük, de a helyiség hőmérséklete a beállított értéken van, nem kell aggódnunk, a termoszelep megfelelően működik.

Miért hideg a radiátor, ha a szelep maximumon áll?

Ebben az esetben ellenőrizni kell a szoba hőmérsékletét, ha az magasabb, mint a beállított érték, akkor nincs baj. (A maximum értékre vonatkozó hőmérsékletet a termosztatikus szelep leírásából állapíthatjuk meg).

Ha ezt kizártuk, akkor vélhetően

az úgynevezett szelepleragadás jelenségével állunk szemben

- mondják a Gépész szakemberei.

Ha a termofejet eltávolítjuk és a szelepet kezdjük erősen ütögetni illetve vízpumpafogó vagy egyéb szerszám segítségével elkezdjük húzogatni a szelep szárat (óvatosan) akkor esetleg megszüntethető a leragadás. Ehhez nem árt hozzáértő embert hívni.

Így lehet spórolni a fűtésen egy termosztatikus szeleppel:

  • Egy ilyen berendezés minden olyan hőforrást figyelembe vesz a radiátor szabályozásánál, amely érdemben befolyásolja a helyiség hőmérsékletét. Ilyen lehet egy bekapcsolt háztartási gép, számítógép, az időszakos napsütés, de akár az is, hogy ha sokan tartózkodnak a szobában.
  • Segítségével elkerülhető a túlfűtés, amelyet a pénztárcánkon is meg fogunk érezni, ugyanis 1 Celsius fokos hőmérséklet-csökkentés 6 százalékos energia, illetve költségmegtakarítással jár.
  • A pénz mellett az sem elhanyagolható, hogy nem fogunk sem fázni, sem pedig izzadni a helyiségben.

Az olyan helyiségekben, amelyek időszakosan vagy tartósan használaton kívül vannak, csökkenteni kell a hőmérsékletet.

Ha 20-22 foknál alacsonyabb a hőmérséklet egy helyiségben, és nem megfelelő a falak hőszigetelése, akkor könnyen kialakulhat párásodás, penészedés, ezért fontos naponta egyszer a rövid, de intenzív szellőztetés.

- hívják a fel a figyelmet.

Az épületgépészeti korszerűsítés és szabályozhatóság biztosítására egyszerű és olcsó megoldás a termosztatikus radiátorszelek beépítése, miáltal akár 10-20 százalék energia-megtakarítás is elérhető, főleg, ha az eredeti rendszer szabályozatlan volt. A termoszelep nem igényel karbantartást. Fűtési idény végén a szelepfejet ütközésig balra kell fordítani (ez teljesen nyitott állás), és így kell hagyni a fűtés őszi beindításáig.

A Gépész Holding a FIxTrend radiátorszelepet és termofejet ajánlja, amely a legtöbb beépített radiátorral kompatibilis, nagyon egyszerű felszerelni, külső megjelenésük pedig a legigényesebbek elvárásainak is megfelelnek. A fejek nagy előnye többek között, hogy a kívánt hőmérsékletet rögzíteni is lehet, vagy szabályozni a maximális beállítást, elkerülve, hogy valaki túlfűtse a lakást.

A következő hőmérsékletet állítsa be, ha energiatakarékosan szeretne fűteni:

  • Fürdőszoba: 24 fok
  • Nappali, dolgozó, gyerekszoba, hálószoba: 20 fok
  • Konyha, folyosó: 18 fok
  • Hobbihelyiség: 15 fok
  • Alagsor, lépcsőház: 10 fok

A cikk megjelenését a Gépész Holding támogatta.