„Gyakorlatilag lenyúlják azokat az embereket, akiket a járványhelyzet alatt is megtartottak a munkahelyeik” – mondta a Dining Guide-nak adott interjúban Gerendai Károly még a terasznyitás előtt.

Amellett, hogy az első rohamot a teraszok fölözik le, Gerendai egy általa rendkívül súlyosnak tartott problémára is rávilágít. Úgy fest ugyanis, hogy az eddigi veszteségek alapján valószínűleg azok a helyek jobban jártak, amelyek a költségek azonnal a mindenáron való minimalizálása mellett döntöttek.

Ezek az egységek a járvány első szakaszában bezártak és elküldték az alkalmazottjaikat. Most, a nyitáskor pedig – lévén, hogy nincsenek dolgozóik – elkezdik elcsábítani az embereket azoktól a helyektől, amelyek egyelőre még nem tudnak megnyitni.

Sajnos számos inkorrekt megkeresésről tudunk.

„Komoly veszteségeket vállalva sokan akkor is fizettük a kollégák bérének jelentős részét, amikor feladatot alig tudtunk adni nekik.” Most meg azt tapasztalják, hogy több újranyitó teraszos hely több pénzt ígérve keresi őket gyakorlatilag elrabolják az embereket. Ráadásul ez az olló egy ideig még csak nyílik, hiszen a teraszos helyek már tudnak bevételt termelni, így még eredményesebben tudnak csábítani. A Costesek tulajdonosa ezt rendkívül tisztességtelennek tartja, hiszen

a végig kitartó vállalkozók erejükön felül teljesítettek azért, hogy megélhetést biztosítsanak az embereiknek.

Gerendai szerint amellett, hogy persze örömtelinek tartja a nyitást, mert legalább a teraszos helyek bevételhez juthatnak, az egyenlő esélyek is jelentősen sérülnek, hiszen így a terasszal nem rendelkező egységek hátrányba kerülnek. Hasonlóan ahhoz, hogy például az önkormányzati vagy állami tulajdonú helyiségek bérleti díjának elengedése is csak annak volt jó, aki ilyen üzletet bérel. A gasztrovállalkozó úgy tartja, hogy azokat a helyeket is kompenzálni kellene, amelyek nem „élvezik” a jelenlegi bérleti díjkedvezményeket és teraszuk sincs.

A teljes interjút itt lehet olvasni.