Göd polgármestere, Balogh Csaba pénteken közölte, hogy szivárgott az elektrolit a Samsung SDI telephelyén. Erről azonban nem tájékoztatták a polgármestert, hanem egy pletyka nyomán ő érdeklődött a gyárnál, ahol megerősítették a szivárgásról szóló híreket. Egyben megígérték neki, hogy ezután folyamatosan tájékoztatni fogják. Balogh információi szerint a szivárgás kismértékű volt, és a telephelyen belül kezelték - írja a 444 a politikus Facebook-bejegyzése alapján.

Jó lenne, ha a különleges minősítés nem enyhítené a jelentési kötelezettséget a polgármester felé, hanem méginkább megkövetelné azt azonnali jelleggel! Polgári védelemért hogy legyek felelős, ha a veszélyes anyagokkal foglalkozó gyár nem tartja a katonás rendet pont, amikor a leginkább kellene? Állítólag kismértékű a szivárgás, és telephelyen belül kezelik - jelezte még pénteken Balogh.

A gödi Samsung-gyár esete azért is érdekes, mert a kormány a tavaly tavaszi veszélyhelyzet idején egy rendelettel különleges gazdasági övezetnek minősítette, és a fideszes vezetésű megyei önkormányzatnak adta, az ellenzéki önkormányzat helyet a felügyeletet. A megyei közgyűlés dönt így az onnan származó adóbevételekről is.

A Samsung gödi jelenléte sok konfliktust okozott már a helyi lakókkal. Legutóbb az ott élők hatósági ellenőrzést akartak kikényszeríteni a helyi kormányhivataltól, mivel éjszakánként erős hangok jönnek a gyárból.