István Gábor, a magyar tulajdonú, projektcégként tavaly alakult Homatech vezérigazgatója azt mondta, a tervek szerint a félszáz embert foglalkoztató üzem építése idén nyáron kezdődik, a beruházás költségeit magántőkéből és hitelből fedezik.

A létesítményben évente 30 ezer tonna autógumi-hulladék hasznosítására kerül sor hőbontásos módszerrel 250-650 Celsius fokon, az így nyert gázt az üzem energiaellátásához használják fel, a 10-12 ezer tonna ipari szenet, 12 ezer tonna olajat és 5-6 ezer tonna acélt értékesítik - közölte.

István Gábor arról egyelőre nem kívánt nyilatkozni, hogy a cég e tevékenységből mekkora árbevételt és nyereséget remél, azt ugyanakkor hangsúlyozta: a Homatech által alkalmazott technológia környezetbarát, a legszigorúbb előírásoknak is megfelel, ezt a Magyar Tudományos Akadémia által végzett vizsgálat is igazolta.

A vezérigazgató a fejlesztés körülményeiről elmondta, hogy az MTA-vizsgálat ideje alatt 36 telektulajdonos ajánlott helyszínt a projekthez, a területeket több száz szempont alapján vizsgálták meg, s a választás a somogyi megyeszékhelyre esett.

A Homatech a gumifeldolgozót eredetileg Százhalombattán kívánta felépíteni 2017 májusára, idén február elején azonban közölte, új helyszínt keres, mert a lakosság és a képviselőtestület nem látja szívesen a tervezett beruházást.