A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) Mészáros Lőrinc bejelentése után indított versenyfelügyeleti eljárást a Konzum Alapkezelő Zrt. feletti irányítás megszerzésének vizsgálatára. A teljes körű eljárásban a hivatal megkereste a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsát. A Médiatanács hatáskörének hiányára hivatkozva megszüntette a szakhatósági eljárást - írta közleményében a GVH.

A GVH egyebek mellett vizsgálta a lokális hirdetési piacokon felvetődő esetleges versenyhatásokat. Ennek során felvetődött, hogy a balatoni régióban és elsősorban Bács-Kiskun megyében lokális rádiók és nyomtatott sajtótermékek egyazon vállalkozáscsoportba kerülnek, és ez által káros versenyhatások alakulhatnak ki. Ennek megelőzése érdekében a bejelentő értékesítette a PartFM-et és a Gong Rádiót működtető vállalkozásait - írta a GVH.

Üzlettársakhoz került a balatoni rádió

A Balaton-part térségében sugárzó PartFM rádiót működtető Echo Penisola Kft. a Mészáros család Talentis Group Zrt.-jétől a Szőke Tisza Invest Kft.-hez került január közepén - derül ki Céginfo.hu adataiból. Az utóbbi cég Mészáros Lőrinc üzlettársainak (a CLH klímacégekben tulajdonostársak), Szíjj Lászlónak és Varga Károlynak az érdekeltsége.

A kecskeméti Gong Rádió Kft. cégadataiban azonban még nem látszik a tulajdonosváltás, a Cégközlönyben eddig nem jelent meg a változásról szóló közlemény, a cég jelenleg a Talentis többségi és a kecskeméti önkormányzat kisebbségi tulajdonában van.

Közvetve az Opus a tulajdonosa a mintegy kétszáz országos, régiós és helyi lapot kiadó Mediaworks Hungary Zrt.-nek. Az Opus a közelmúltban közvetve kisebbségi részesedést szerzett a tévés reklámidőt értékesítő Atmedia Kft.-ben és a műsorgyártó IKO Holdingban.

Az eladás után már minden rendben van

Az érintett vállalatcsoportok ezt követően megmaradt, átfedő és kapcsolódó tevékenységeit (hirdetésértékesítés, ingatlanhasznosítás, szállodai szolgáltatások, építőipar) értékelve a GVH további versenyproblémát nem azonosított, mert a piaci részesedések nem érték el azt a mértéket, amely káros versenyhatások lehetőségét vetné fel a GVH vonatkozó közleménye alapján - olvasható a versenyhatóság közleményében.

A GVH úgy döntött - az eljárás során a bejelentő által megtett intézkedésekre figyelemmel (mint a rádiók eladása - a szerk.) -, hogy nem csökkenti jelentős mértékben az érintett piacokon kialakult versenyt az összefonódás, amellyel Mészáros Lőrinc a Konzum Alapkezelő Zrt. felett egyedüli közvetlen irányítást, és ennek révén az Opus Nyrt. felett egyedüli közvetett irányítást szerez - írta a GVH.