Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Gazdasági Versenyhivatal észlelte, hogy egy vállalkozás "Lovedoktor" néven emelt díjas SMS-szolgáltatást nyújt. A szolgáltatást használók - üzenetenként 2032 forintért - jóslatokat kaphatnak a szerelmi életükkel kapcsolatban. Főként kiskorúakra ment rá a társaság, így a szülők fizethették a magas telefonszámlákat.

A hatóság idén áprilisban már ideiglenesen felfüggesztette a fentihez hasonló, jellemzően fiatalok által használt, "Kérdezd Bongót!" (AskBongo) elnevezésű sms-szolgáltatást és annak reklámozását.

A GVH arra kéri a fogyasztókat, hogy az emelt díjas telefonszámokon elérhető szolgáltatások igénybevétele előtt tájékozódjanak azokról a szolgáltatójuk weboldalán vezetett nyilvántartásból. A hatóság ennek kapcsán különösen a szülők, gondviselők figyelmét szeretné ráirányítani arra, hogy lehetőség van a gyermekek által használt telefonokon az emelt díjas szolgáltatások korlátozására, és ezzel együtt a különböző alkalmazások adatvédelmi beállításaira a felesleges kiadások, illetve egyéb sérelmek megelőzése érdekében - írják a közleményükben.

A hasonló emelt díjas csalások vagy trükközések az olyan célcsoportokra lőnek, mint a gyerekek vagy a nyugdíjasok, akik kevésbé körültekintően használják az internetet és a technológiai eszközöket.