Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A GVH versenyfelügyeleti eljárást indított az ATV Első Magyar Magántelevíziós Zrt.-vel (ATV) szemben, mivel a tévétársaság a „Heti Napló Sváby Andrással” című műsora alatt vélhetően tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatot folytat a fogyasztókkal szemben - írja a hatóság közleményében.

A műsorhoz kapcsolódó játék során a nézők sms-ben (és a Facebookon) tudnak szavazni az adásban feltett kérdésről, a tévétársaság pedig nyereményeket sorsol ki a szavazók között. A sorsolás ugyanakkor gyaníthatóan már a műsoridő lejárta előtt megtörténik, így az ezt követően szavazók már nem vesznek részt a játékban. A nézők azonban minderről nem kapnak semmilyen tájékoztatást, így a játék elhallgatott lezárását követően is a nyeremények reményében küldik sms-eiket - feltételezi a GVH, így szerinte a tévétársaság vélhetően megtéveszti a szavazatokat küldő fogyasztókat.

A versenyfelügyeleti eljárás megindítása nem jelenti annak kimondását, hogy az ATV a jogsértést elkövette. Az eljárás a tények tisztázására és ezen keresztül a feltételezett jogsértés bizonyítására irányul. Az eljárás lefolytatására biztosított időtartam három hónap, amely indokolt esetben két alkalommal, egyenként legfeljebb két hónappal meghosszabbítható - írja a GVH.

ATV: a vizsgálat egy adminisztratív hiba miatt indult

A Heti Napló műsor nyereménysorsolásával kapcsolatban egy nézői panasz miatt indított először eljárást a GVH, mivel egy adminisztratív hiba folytán egy másik ajándék lett volna kiküldve a műsorban feltett kérdésre szavazó nyertesnek - reagált közleményben az ATV a GVH vizsgálatára.

Az ajándék kiküldését megelőzően a televízió ezt észlelte és azt a megoldást választotta, hogy a tévesen kiküldeni tervezett ajándékot és azt is, amit kapnia kellett volna, átadta nyertesnek. Más jellegű működési hibáról televíziónak nincs tudomása. A csatorna hangsúlyozza: öt éve, amióta a műsor megy, csak ez az egy panasz érkezett, amit rendeztek, kár nem érte a nézőket.

A GVH új eljárás indított, az ATV szerint a hatóság téved

A GVH ennek ellenére a közönségszavazás miatt egy újabb eljárást is indított a fogyasztók megtévesztésére hivatkozással.

Az ATV szerint a GVH tájékoztatásában tévesen szerepel, hogy a beérkező közönségszavazások sorsolásáról a műsorvezető ne adna tájékoztatást a nézőknek. A műsorvezető rendszeresen a műsor harmadik részében bemondja, hogy a sorsolás lezárásra kerül, szavazni még lehet a műsor befejezéséig, de a bejelentését követően beérkező szavazatok a sorsoláson nem vesznek részt - közölte a csatorna.