Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A nemzeti versenyhatóság vizsgálatot indított a napelemek telepítésével foglalkozó EU-SOLAR Kereskedelmi és Szolgáltató Nyrt.-vel szemben, mivel valószínűleg tisztességtelenül hirdeti szolgáltatásait a fogyasztók felé.

A vállalkozás ugyanis megtévesztően állíthatja, hogy a „Lakossági napelemes rendszerek támogatása és fűtési rendszerek elektrifikálása napelemes rendszerekkel kombinálva” elnevezésű állami pályázatok előkészítését költségmentesen végzi – miközben a GVH gyanúja szerint a fogyasztók díjat fizetnek ezért, aminek visszatérítésére később sincs lehetőség.

A cég emellett szintén megtévesztően utalhat az ingyenességre, az önerő hiányára, illetve a 100 százalékos támogatottságra (például nincs szükség önerőre, vagy évekig tartó hiteltörlesztésre, ugyanis a H.E.T. 100 százalékos támogatást nyújt”; „Most ingyen juthat napelemes rendszerhez, ha időben cselekszik!”). A fogyasztóknak ugyanis vélhetően nem csupán a pályázat előkészítésével összefüggő díjakat kell maguknak állniuk, hanem – ha beruházásuk nem fér bele a támogatási keretbe – önerőt is kell fizetniük.

„A napenergia a fenntartható energiatermelés egy fontos eszköze, ezért hatósági figyelmet érdemel, ha a lakosság zöld átállását segíteni hivatott pályázati támogatások felhasználása során torzul a fogyasztók döntéshozatala, különösen az adódó költségek vagy díjak megfizetését illetően” – mondta Bak László, a GVH elnökhelyettese.

A versenyfelügyeleti eljárás megindítása nem jelenti annak kimondását, hogy a vállalkozás a jogsértést elkövette. Az eljárás a tények tisztázására és ezen keresztül a feltételezett jogsértés bizonyítására irányul. Az eljárás lefolytatására biztosított időtartam három hónap, amely indokolt esetben két alkalommal, egyenként legfeljebb két hónappal meghosszabbítható  - olvasható a közleményben.