Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A munkaerő-kölcsönzéssel és munkaközvetítéssel foglalkozó olaszországi székhelyű Gi International s.r.l. (Gi) korábban irányítást szerzett a lengyel Work Service S.A. felett.

A Work Service a Profólió Projekt Tanácsadó Kft.-vel közösen irányította a magyar piacon aktív Prohumán 2004 Munkaerő Szolgáltató és Tanácsadó Kft.-t, ezért a Work Service feletti irányításszerzés következtében a Gi egyben közvetett közös irányítást szerzett a Prohumán felett is.

A Work Service feletti egyedüli és a Prohumán feletti közös irányításszerzés egy összefonódásnak minősült, amely kapcsán a versenytörvény szerinti árbevételi küszöbszámok is teljesültek. A vállalkozás a tranzakciót nem jelentette be a magyar versenyhatóságnak, ezzel megsértette a végrehajtási tilalmat - írta a GVH.

A versenytörvényben szabályozott végrehajtási tilalom lényege, hogy a vállalkozások a törvény szerinti árbevételi küszöbszámokat elérő és ezért bejelentés-köteles fúziókat csak azt követően hajthatják végre, hogy a nemzeti versenyhatóság meggyőződött arról, hogy a fúzió nem csökkenti jelentős mértékben a versenyt az érintett piacon. A GVH azért szabott ki bírságot a Gi-re, mert a végrehajtási tilalom ellenére, a hatóság engedélye nélkül hajtották végre az engedélyköteles összefonódást.

A Versenytanács a bírság kiszabásakor figyelemmel volt arra, hogy az összefonódás nem csökkentette jelentős mértékben a versenyt az érintett piacon, vagyis az összefonódás előzetes végrehajtásának sem lehettek káros hatásai a versenyre. A tanács tagjai méltányolták továbbá, hogy a Gi az előzetes álláspont megismerését követően lemondott a jogorvoslati jogáról, nem terhelve ezzel a közigazgatási bíráskodást. A vállalkozás az együttműködéssel a bírság 20 százalékos csökkentését érte el.