A GVH kedden az MTI-hez eljuttatott közleményében felidézi, a hatóság 2019 decemberében hagyta jóvá, hogy a Master Good Termelő és Kereskedelmi Kft. megszerezze a SáGa Foods Élelmiszeripari Zrt. részvényeinek 100 százalékát.

A közlemény szerint a jóváhagyást követően a sajtóban napvilágot látott, felektől származó piaci információk nem egyeztek az összefonódás-bejelentéskor a hatósággal közölt adatokkal, ezért a GVH 2020 januárjában hivatalból eljárást indított. A versenyhivatal közölte, a vizsgálat tisztázta, hogy a médiában megjelent adatok a fúzió szempontjából nem relevánsak, ezért a hatóság megszüntette az eljárást.

A GVH részletezi, hogy a Master Good 2020. január 13-án az MTI-nek eljuttatott sajtóközleményében foglaltak szerint a cégcsoport a magyarországi csirketermelés- és feldolgozás több mint 40 százalékát adja, továbbá a sajtóközlemény a SáGa Foods Zrt.-re Magyarország piacvezető feldolgozott baromfitermékeket gyártó vállalataként utalt. Az adatok nem egyeztek az összefonódás-bejelentés során a GVH-val közölt adatokkal.

Az ellentmondások tisztázására indított versenyfelügyeleti eljárás során a GVH megállapította, hogy sajtóközleményben megjelölt 40 százalékos piaci részesedésre vonatkozó adat az exportra kerülő, a magyar piacra nem jutó termékmennyiséget is magába foglalta. Így a közlemény nem a magyar piaci realitást tükrözte.

A SáGa piaci szerepével kapcsolatban az eljárásban feltártak egyértelműsítették, hogy a cég a releváns piaci értelemben valójában nem tekinthető piacvezetőnek - írja a GVH közleményében.

A versenyhivatal szerint a Master Good piaci részesedésére, illetve a SáGa piacvezető szerepére vonatkozó, nyilvánosság felé közölt állítások nem tükrözték a piaci realitásokat, ugyanakkor ennek értékelésére a hatóság eljárásában nem volt mód.

A versenyhivatal ezért megszüntette az eljárást - közölte a hatóság.