A Napi Gazdaság pénteki számának cikke

Érdekes átlényegülésen megy át a Vár Holding Kft., amely a hiteladósok adósságának átütemezésére vállalkozik. Miként azt korábban megírtuk, a tavaly ősszel alakult társaság az ügyfelektől az ügyintézés megkezdésekor egyszeri, 25 ezer forintos díjat kér, függetlenül attól, hogy az első találkozáson felül sor kerül-e bármilyen érdemi ügyintézésre. Információink szerint a PSZÁF vizsgálja a társaság tevékenységét.

Jogi szakértők szerint szinte bizonyosra vehető, hogy a felügyelet közeljövőben lezáruló vizsgálata a társaság tevékenységét alkuszi tevékenységnek értékeli, s megállapítja, hogy a társaság jogosulatlan pénzintézeti tevékenységet végez.

Az eljárás alá vont Vár Holding eközben profitérdekelt cégből meglepő módon érdekvédővé kezd átlényegülni. A társaság ügyvezetője, Nagy Emília június elején a cég "tevékenységének hatékonyabbá és eredményesebbé tétele érdekében" levélben fordult Svájc magyarországi nagykövetéhez, s a "magyar nép nevében és 9000 ügyfelet képviselve" arra kéri, hogy szolgáltasson adatokat arról, hogy a Svájci Államszövetség 2000 óta milyen összegben juttatott svájci frankot magyar pénzintézetek számára hitelkihelyezés céljából.

A társaság honlapján a Vár Holding a bankoknak is "üzent": amennyiben azok nem hajlandók elfogadni a Vár Holding Kft. által felajánlott törlesztőrészleteket a jóhiszemű adósoktól, úgy a cég "kénytelen lesz" a tömeget maga mellé állítva büntetőpert indítani minden bank vezető személyisége és a devizahitelt jóváhagyó kormányzó párt vezető személyei ellen. Az ügyvezető felszólította az ügyészségeket és a bíróságokat, hogy a nép érdekét szem előtt tartva végezzék közszolgálatukat.