A javasoltnál sokkal nagyobb adagot kaphatnak a speciális gyógyászati célra szánt tápszerként forgalmazott Eurovit D-vitamin cseppek nevű készítményből a csecsemők - figyelmeztet az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYEI).

Egy csepp helyett 20-40 csepp

Bár a készítmény útmutatója egyértelműen 1 cseppben maximalizálja a napi adagot 3 éves korig, és a készítmény címkeszövege tartalmazza a figyelmeztetést is, hogy az ajánlott adagot senki ne lépje túl.

Ennek ellenére több csecsemő került kórházba, mert 1 csepp helyett 1 pumpás cseppentőnyi - 20-40 cseppnek megfelelő - adagot kaptak, napi rendszerességgel.

Már nem kapható, de a családoknál még lehet

A gyártó cég tavaly decemberben megszüntette a pumpás cseppentő forgalmazását és egy úgynevezett cseppentő feltéttel ellátott termékkel jelent meg, utóbbival korlátozható a dózis. Az OGYEI szerint azonban előfordulhat, hogy egyes szülők még jelenleg is adagolják gyermekük számára a korábban megvásárolt, pumpás cseppentővel ellátott tápszert.

Kötelező olvasmány az útmutató

Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet egyúttal mindenkit kér arra, hogy pontosan tartsa be az adott termék használati útmutatójában részletezett utasításokat, különös tekintettel arra, hogy a csecsemők és kisgyermekek esetében a túladagolás veszélye fokozott. Túladagolás, illetve annak gyanúja esetén azonnali orvosi segítséget kell kérni, és kórházi kezelés is szükségessé válhat.

Azt is figyelembe kell venni a konkrét esetben, hogy a D-vitamin hiánya a csontképzés zavarát, a csontállomány elégtelen kialakulását eredményezi, ezért alkalmazását nem szabad elhagyni. A D-vitamin adagolást minden esetben a gyermekorvos utasítását követve kell elvégezni csecsemők vagy három év alatti kisgyermekek részére.