Egyszerűsödnek az agráriumot és a környezetvédelmet érintő, kérelemre induló eljárások, az adminisztráció egyszerűbbé, átláthatóbbá válik - olvasható a közleményben. A szaktárca emlékeztet: a kormány a Magyary Zoltán Közigazgatás-fejlesztési Program keretén belül közérdekű programot indított a lakosság adminisztratív terheinek csökkentése érdekében. A minisztériumok pályázati úton támogatási keretet vehetnek igénybe, amennyiben megfelelő ütemtervet készítenek a programban meghatározott eredmények elérésére. A pályázati felhívás kimondja, hogy a közigazgatási ügyintézésnél a lakossági ügyfelekre háruló adminisztratív terhek mértékének negyedével, azaz 25 százalékkal csökkennie kell.

A VM az elsők között nyújtotta be pályázatát az adminisztrációs eljárások egyszerűsítésére - emlékeztet a közlemény. Az átfogó intézkedési terv megvalósításához a tárca bevonta a minisztérium háttérintézményeit, a környezetvédelmi, természetvédelmi és vízügyi felügyelőségeket, a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalt, az Agrárkutató Intézetet, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalt, a Nemzeti Környezetvédelmi Intézetet, valamint egyéb szervezeteket, így a Nemzetgazdasági Minisztériumot, az Országos Vízügyi Főigazgatóságot, a Kormányhivatalok Földhivatalait.

A pályázat elnyerése után a VM azonnal megkezdte az eljárási folyamatok áttekintését, a szükséges jogszabályi felülvizsgálatokat. Így lehetővé vált, hogy egyes eljárások dokumentációs és információs igényei csökkenjenek, némely területen az adminisztrációs papírmunkát az elektronikus folyamatok váltsák fel. Az ügyintézési idő csökkentése érdekében a minisztérium fejleszti az ügyfelek és a hivatalok közötti kommunikációt is.

A pozitív változások elősegítése érdekében már az idén megkezdődik a hivatalokban dolgozók oktatása, képzése, felkészítése a megváltozott jogszabályi környezet alkalmazására. A minisztérium szerint jövőre az első negyedévében már érezhető lesz az adminisztrációs rendszer folyamatainak felgyorsulása.